Linia verde 0800 800 33

Linia consumatorului 022 511 511

Agenția Națională
pentru Siguranța Alimentelor

ANSA

Depune o petiție
  • Informații generale
    • Conducerea
    • Organigrama
    • Structuri teritoriale
    • Laboratoare ANSA
    • Agricultura ecologică
    • Liste de verificare
    • Planificarea controalelor oficiale
    • Rezultatele controalelor oficiale
    • Proceduri, Ghiduri, Instrucțiuni aplicate de către inspectorii ANSA
    • Drepturile și obligațiile persoanelor supuse controlului
    • Consiliul pentru soluționarea disputelor în cadrul ANSA
    • Programul de monitorizare
    • Integritatea instituțională
    • Date cu caracter personal
  • Aparat central
    • Cabinetul directorului general
    • Secția management documente
    • Secția monitorizare și controlul reglementărilor în domeniul zootehniei
    • Direcția audit intern
    • Direcția control intern și integritate
    • Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor
    • Direcția control medicamente de uz veterinar și hrană pentru animale
    • Direcția siguranța produselor alimentare de origine nonanimală
    • Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală
    • Direcția controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și producției alcoolice
    • Direcția protecția plantelor
    • Direcția control semincer
    • Direcția controlul utilizării și plasării pe piață a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților
    • Direcția inspectare la frontieră
    • Direcția generală finanțe și contabilitate
    • Direcția generală juridică
    • Direcția administrare și management intern
    • Direcția tehnologii informaționale
    • Direcția managementul resurselor umane
    • Direcția achiziții publice
    • Direcția planificarea, evaluarea riscurilor și managementul calității
    • Direcția relații internaționale și integrare europeană
    • Direcția informare și comunicare cu consumatorii și mass – media
  • Acte normative
    • Legislație națională
    • Ordine
    • Dispoziţii
    • Hotărâri de Guvern
  • Transparență
    • Anunț privind inițierea elaborării deciziilor
    • Proiecte supuse consultărilor publice
    • Proiectul listelor de verificare
    • Achiziții publice
    • Bugetul ANSA
    • Rapoarte
    • Planuri de activitate
    • Deplasări de serviciu în străinătate
    • Audit extern
    • Dezvoltarea Profesională
  • Media
    • Comunicate de presă
    • Rechemare / retragere
  • Cariere
    • Funcții publice vacante
    • Posturi vacante
    • I.P. CNSAPSA
    • Stagiere
  • Contacte
    • Contacte
    • Orarul audienței cetățenilor
  1. Acasă
  2. Informații generale
  3. Laboratoare naționale

Laboratoare desemnate în cadrul controlului oficial

  • Laboratoare naționale
  • Laboratoare contractate

Instituția Publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate”

NrDenumirea investigațieiMaterial / matrice
1Determinarea indicilor senzorialiVinuri cu IGP
2Determinarea extractului sec nereducătorDivin
Distilat de vin
3Determinarea alcoolului etilicVin
Produse pe bază de vin
Băuturi nealcoolice, băuturi slab alcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere, băuturi alcoolice, alcool etilic rectificat
4Determinarea aciditățiiVin, băuturi pe bază de vin, bere, băuturi pe bază de bere
5Determinarea acidității volatileVin, băuturi pe bază de vin, băuturi spirtoase distilate
6Determinarea zaharurilorBăuturi ce conțin alcool
7Determinarea bioxidului de sulf liber și/sau totalVin, băuturi pe bază de vin
 
Fructe, legume și produse din ele, inclusiv conserve, sucuri, nectare, fructe uscate și alte produse similare
8Determinarea substanțelor tananteDivin
9Determinarea presiunii bioxidului de carbonVinuri spumante, spumoase, perlante, petiante, bere, băuturi slab alcoolice, băuturi nealcoolice
10Determinarea zaharurilor (D-Glucoza+D-Fructoza)Vin, must
11Determinarea sodiului, sodiului excedentarVin
12Determinarea plumbului (Pb), cadmiului (Cd)Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare
Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale
13Determinarea arsenului (As)Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare
Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale
14Determinarea cuprului (Cu), fierului (Fe), zincului (Zn)Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare, pîine
15Determinarea mercurului (Hg)Băuturi spirtoase
 
Produse alimentare
Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale
16Determinarea diglucozidului malvidineiVin roșu, rose
17Determinarea Ochratoxinei  AVin, bere
18Determinarea furfuroluluiBăuturi spirtoase,  distilate
19Determinarea conservanților:
·    Acid sorbic
·    Acid benzoic
Vin, produse pe bază de vin, băuturi alcoolice și nealcoolice, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare
20Determinarea acizilor organici:
·    Acid malic
·    Acid lactic
·    Acid tartric
·    Acid citric
Vin, produse pe bază de vin
21Determinarea clorurilorVin
22Determinarea 3-metoxipropandiol (3 – MPD)Vin
23Determinarea substanțelor volatile și a alcoolului metilic (metanol, propanol-1, izobutanol, butanol-1, izoamilol, butanol-2, acetaldehidă, acetat de etil)Băuturi spirtoase distilate
24Determinarea microimpurităților (aldehida acetică, metilacetat, acetat de etil, methanol, 1-propanol, isobutanol, 1-butanol, isoamilol)Băuturi spirtoase (vodcă)
Alcool etilic rectificat
25Determinarea conținutului de aromatizatori sintetici (triacetină/metilantranilat)Vin
26Determinarea extractului sec totalVin, produse pe bază de vin
27Determinarea conținutului extractului total, extractului în mustul de malțBere
28Determinarea prezenței coloranților sinteticiVin, produse pe bază de vin
29Test la oxidabilitateAlcool etilic rectificat
30Determinarea infestării și impurificării cu dăunători, impurități cerealiereFăină de grâu
Făină de porumb
31Determinarea umidității/substanței uscate insolubileFructe și legume uscate, zahăr și alte produse similare, porumb și produse derivate, paste făinoase, produse de panificație și covrigărie, cereale și produse cerealiere, făină și tărâță de cereale
32Determinarea cenușii totaleZahăr și alte produse similare, făină și tărâță de cereale, făină de porumb
33Determinarea impurităților metalomagneticeZahăr,  făină, crupe de tărâță de cereale, făină de porumb
34Determinarea substanțelor reducătoare/zahărului totalProduse de panificație
35Determinarea indicelui de peroxidProduse pe bază de grăsimi vegetale, uleiuri vegetale comestibile
36Determinarea indicelui de aciditate/acidității recalculate la acid oleicUleiuri vegetal
37Determinarea staniuluiProduse alimentare
38Determinarea Micotoxinelor:
·    Ochratoxina A
·    Aflatoxina B1
·    Aflatoxina B2
·    Aflatoxina G1
·    Aflatoxina G2
·    Deoxinivalenol
·    Zearalenona
·    Patulina
Materie primă agricolă, furaje
 
Produse alimentare de origine non-animală
39Determinarea zaharozeiZahăr și alte produse similare
40Determinarea fracției masice de fructe cu defecte particulareFructe uscate
41Determinarea nitrițilorNutrețuri
42Determinarea activității radio-nuclizilor cesiu (Cs) și Stronțiu (Sr)Vin, băuturi pe bază de vin, băuturi de conțin alcool, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare de origine non-animală
43Determinarea îndulcitorilor:
·    acesulfam  de potasiu
·    saccharinat de sodiu
·    ciclomat de sodiu
·    aspartam
Băuturi slab alcoolice, băuturi nealcoolice aromatizate
44Determinarea vanilinei, aldehidelor aromatice:
·    sinapică
·    coniferică
·    siringică
Rachiu de vin
45Determinarea analitică a valorilor nutriționaleProduse alimentare de origine nonanimală

Instituția Publică „Laboratorul central fitosanitar” 

Nr.Denumirea investigațieiMaterial/matrice
1Determinarea reziduurilor de pesticide prin metoda GC-MS/MSProduse de origine vegetală
Nutrețuri combinate, șrot de soia
 
2Determinarea reziduurilor de pesticide prin metoda LC-MS/MSProduse de origine vegetală
3Determinarea conținutului de nitrațiProduse alimentare de origine vegetală
4Determinarea Organismelor modificate genetic (OMG) prin metoda PCR Real TimeSoia, șrot de soia,  porumb, rapiță, orez, fasole, prun, grâu, cartof, tomate, coton, in, papaya, bumbac, ardei, măr, sfeclă de zahăr etc. 
5Aprecierea gradului de hibridare a semințelor hibride de porumb Semințe de porumb
6Aprecierea gradului de hibridare a semințelor hibride de floarea-soarelui Semințe de floarea-soarelui
7Aprecierea gradului de puritateSemințe de legume și culturi agricole
8Aprecierea gradului de germinațieSemințe de legume și culturi agricole
9Izolarea și creșterea pe medii de cultură a bacteriei de carantină Erwinia amylovoraPlante din familia Rosacee
10Depistarea bactreriilor fitopatogene 
prin imunofluorescența  indirectă : 
Erwinia amylovora, Clavibacter sepedonicus, Xylophilus ampelinus, Xanthomonas arboricola, Erwinia (Pantoea) stewartii, Ralstonia Solonacearum
 
Plante din familia Rosacee, Solonacee, viță de vie, porumb
11Depistarea Plum Pox Virus (PPV) prin metoda imuno-enzimatică ELISA

Frunze, flori, fructe și ramuri de plante din specia Prunus sp. (plante sîmburoase)

Material săditor pomicol, plante legumicole ornamentale, leguminoase, tehnice

12Depistarea virusurilor Tomato Ring Spot Virus (ToRSV) și Tobacco Ring Spot Virus (TRSV) prin metoda imuno-enzimatică ELISAMaterial săditor pomicol (sămânțoase și sâmburoase), plante legumicole, ornamentale, leguminoase, tehnice etc.
13Diagnosticarea bacteriei Xylella fastidiosa, Erwinia amylovora, Xylophilus ampelinus
în țesutul vegetal
Viță de vie, nuc, cireș, prun, cais, migdale 
Plante din familia Rosacee
14Detecția prin metoda PCR a bacteriei
Clavibacter sepedonicus
Tuberculi de cartof
15Determinarea fitoplasmelor din grupa 16SrV - Flavescence doree și grupa 16SrXII - Candidatus phytoplasma solani – înnegrirea lemnuluiViță de vie
16Detecția fitoplasmelor din grupul apple proliferation (16srx) – Candidatus phytoplasma mali, Candidatus phytoplasma prunorum, Candidatus phytoplasma pyriPlante din familia Rosacee
17Identificarea macro- și microscopică a dăunătorilor de carantină și non carantină:
Scrobipalpopsis (Tecia) solanivora, Phthorimaea operculella, Anoplophora spp., Popilia japonica, Ceratitis capitata, Thrips palmi, Bemisia tabaci, Frankliniella occidentalis, Trogoderma granarium, Daktulosphaira vitifoliae
 
Tuberculi de cartofi, cereale, derivate din cereale, fructe și legume în stare proaspătă, fructe uscate, material săditor, sol, lemn sau derivate din lemn, plante verzi (arbori, arbuști, flori, semințe)
18Depistarea și identificarea akinetosporangiilor de Synchytrium endobioticumTuberculi de cartof nespălați și sol
19Depistarea și identificarea morfologică a nematozilor:
-    Globodera pallida
-    Globodera Rostochiensis
Tuberculi de cartof și sol
20Depistarea și identificarea morfologică a nematozilor:
-    Ditylenchus dipsaci
-    Ditylenchus destructor
Bulbi de ceapă, usturoi, sfeclă roșie, plante de căpșun cu rădăcină și sol, semințe de lucernă, tuberculi de cartofi, morcovi cu sol, bulbi de flori, allele, narciși, gladiole, gheorghine, hiacinta, zambile, iriși
21Izolarea și creșterea pe medii nutritive a ciupercilor fitopatogene Botrysphaeria sppPomi de măr, păr, prun, gutui
22Metoda suspensiei sporilor Tilletia indicaSemințe de grâu și orz
23

Depistarea și identificarea morfologică a nematozilor:
-    Xiphinema spp

-    Bursanphelenchus xylophilus

Sol, rădăcini de plante, arbuști, pomi, viță de vie
Material de ambalaj din lemn de conifere/secțiuni arbori de conifere
24Determinarea reziduurilor de pesticide organofosforice Miere
25Determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate Miere

Instituția Publică „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”
Laboratorul de încercări a produselor alimentare 

Nr.Denumirea investigațieiMaterial/matrice
1Determinarea și tipizarea serologică a Salmonellei sppMaterie primă – carne, produse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc.
2Determinarea E.coli beta-glucoronidază pozitivăProduse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc.
3Determinarea EnterobacteriaceaeProduse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc.
4Determinarea Listeriei monocytogenes și Listeriei sppProduse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc.
5Determinarea stafilococilor coagulazo-pozitivi (Staphylococcus aureus ș.a. specii)Produse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc.
6Determinarea numărului de colonii la 30 gradeCarne roșie, carne de pasăre, preparate din carne, produse din carne, produse lactate, lapte materie primă, produse alimentare, inclusiv culinare
7Determinare Campylobacter sppCarne de pasăre
8Determinarea numărului de celule somaticeLapte materie primă
9Determinare Bacterii coliformeProduse alimentare, inclusiv culinare
10Determinarea drojdiilor și mucegaiurilorProduse alimentare, inclusiv culinare
11Determinarea punctului de congelare (îngheț)Lapte materie primă
12Determinarea conținutului de fosfațiCarne, preparate și produse din carne
13Determinarea conținutului de hidroxiprolinăCarne tocată
14Determinarea conținutului de cloruriCarne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește
15Determinarea conținutului de umeditateCarne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește, miere
16Determinarea conținutului de grăsimeCarne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește
17Determinarea conținutului de proteinăCarne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește
18Determinarea conținutului de amidonCarne, preparate și produse din carne
19Determinarea conținutului de nitrițiCarne, preparate și produse din carne
20OrganolepticaCarne și produse din carne, pește și produse din pește
21Determinarea conținutului de apă/conținutul de substanță uscată degresatăLapte și produse lactate
22Determinarea conținutului de apă raportat la substanța uscată degresatăProduse lactate
23Determinarea conținutului de grăsime/conținutul de grăsime raportat la substanța uscată Produse lactate
24Determinarea conținutului de proteinăProduse lactate
25Determinarea aciditățiiProduse lactate
26Determinarea grăsimilor străineProduse lactate
27Determinarea conținutului de apă din carnea de pasăreCarne de pasăre congelată
28Determinarea acizilor grași saturați, nesaturați, transProduse alimentare
29Determinarea valorii energeticeProduse alimentare de origine animală
30Determinarea indicelui diastazicMiere 
31Determinarea conținutului de zaharoză/zahăr reducătorMiere
32Determinarea conținutului de oximetilfurfurolMiere
33Determinarea raportului de fructoză/glucozăMiere
34Determinarea conținutului de glazură Pește și produse pescărești
35Determinarea cenușii (carbohidraților)Carne, lapte
36Determinarea reziduurilor de betalactamice (B1a) prin metoda LC-MS/MS:
-    Amoxicilina
-    Ampicilina
-    Penicilina G
Țesut, lapte, ouă
37Determinarea reziduurilor de sulfamide prin metoda LC-MS/MS (20 de substanțe)Țesut, lapte, ouă, miere
38Determinarea reziduurilor de macrolide prin metoda LC-MS/MS:
-    Spiramicina
-    Eritromicina
-    Tilmicosin
-    Tylosin
Țesut, lapte, ouă
39Determinarea reziduurilor de tetracicline  prin metoda LC-MS/MS:
-    Tetraciclina
-    Oxitetraciclina
-    Clortetraciclina
-    Doxiciclina
Țesut, lapte, ouă
40Determinarea reziduurilor de cloramfenicol prin metoda ELISAȚesut, lapte, ouă, miere
41Determinarea reziduurilor de tetracicline  prin metoda ELISA:
-    Tetraciclina
-    Oxitetraciclina
-    Clortetraciclina
Miere
42Determinarea reziduurilor de streptomicină  prin metoda ELISAȚesut, lapte, ouă, miere
43Determinarea reziduurilor de nitrofurani (AOZ, AMOZ, AHD)  prin metoda ELISAȚesut, lapte, ouă, miere
44Determinarea metronidazolului prin metoda ELISAMiere 
45Determinarea reziduurilor de quinolone prin metoda LC/MS/MSȚesut, lapte, ouă
46Determinarea reziduurilor de benzimidazoliȚesut, lapte, ouă
47Determinarea reziduurilor de A5 betaagoniste Țesut
48Determinarea reziduurilor de coccidiostaticeȚesut, Ouă
49Determinarea reziduurilor de corticosteroiziȚesut, lapte
50Determinarea reziduurilor de carbadox și olaquindoxȚesut hepatic
51Determinarea mercurului (Hg) prin metoda spectrometrie de absorbție atomică cu generare de hidruriProduse alimentare
52Determinarea plumbului (Pb) prin metoda spectrometrie de absorbție atomică în flacără și cuptor de grafitProduse alimentare
53Determinarea cadmiului (Cd) prin metoda spectrometrie de absorbție atomică în flacără și cuptor de grafitProduse alimentare
54Determinarea Aflatoxinei B1Produse alimentare
55Determinarea Ochratoxinei AProduse alimentare
56Determinarea Aflatoxinei M1Lapte

.

World Organisation for Animal Health European Commission European Food Safety Authority United Nations Industrial Development Organization Centrul Republican De Diagnostic Veterinar Food and Agriculture Organization of the UN International Plant Protection ConventionGuvernul Republicii Moldova
Linia anticorupție

022 290 800

Anticamera

022 264 640

Adresa

str. Mihail Kogălniceanu 63 
MD-2009, mun.Chișinău,
Republica Moldova

Această pagină web a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și al Guvernului Marii Britanii. Conținutul acesteia este responsabilitatea exclusivă a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale UE, ale Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) sau politicile oficiale ale Guvernului Marii Britanii.

© 2025 Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA site versiune veche

    Depune o petiție

    Linia consumatorului 022 511 511

    Linia verde 0800 800 33