Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală:
Participă la elaborarea strategiei sanitare veterinare privind controlul produselor alimentare de origine animală;
Colaborează cu direcțiile şi secțiile Agenției la elaborarea proiectelor de acte normative, acordarea ajutorului metodic şi practic colaboratorilor subdiviziunilor respective în acest domeniu siguranței produselor de origine animală;
Participă la elaborarea de proiecte de norme sanitare veterinare, instrucțiuni tehnice şi ghiduri privind supravegherea producerii şi comercializării produselor de origine animală, în vederea implementării legislației comunitare transpuse;
Participă la sporirea eficienței lucrului Direcției prin optimizarea fluxului de documente şi informații şi perfecționării profesionale a colaboratorilor.
Elaborează și asigură realizarea programelor/planurilor naționale în domeniul produselor alimentare de origine animală.
Avizează proiectele de acte normative, conform competențelor Direcției, parvenite de la autoritățile publice
Examinează petițiile persoanelor fizice și juridice, instituțiilor şi organizațiilor adresate organelor de stat în scopul asigurării drepturilor şi intereselor lor legitime cu privire la domeniul de competență
Exercită inspecție și control în domeniul siguranței şi calității produselor de origine animală, în toate unitățile supuse supravegherii sanitar-veterinare;
Promovează politici unice din perspectiva managementului laboratoarelor și evaluării riscului în domeniul siguranței alimentelor de origine animala;
Implementează ansamblul de politici şi proceduri în vederea asigurării atingerii obiectivelor stabilite la nivelul structurii în cadrul sistemului de control intern/managerial proiectat şi implementat la nivelul ANSA;
Participă la elaborarea şi implementarea pe teritoriul Republicii Moldova a procedurilor de lucru în vederea aplicării unitare a prevederilor legislației europene în domeniul riscului privind siguranta alimentelor de origine animală, reziduurilor şi contaminanților din alimentele de origine animală;
Acordă asistență informațională şi metodologică în domeniu de profil;
Participă, potrivit competentelor specifice, la misiunile FVO din cadrul DG SANCO în domeniul sanitar - veterinar și pentru siguranța alimentelor;
Coordonează aplicarea prevederilor Codex Alimentarius în domeniul alimentelor de origine animală, prin elaborarea de norme şi instrucțiuni specifice, în vederea aplicării acestora de către operatorii din domeniul produselor de origine animală;
Colaborează, cu autoritățile din alte țări, în vederea stabilirii condițiilor sanitar - veterinare care trebuie îndeplinite în cazul exporturilor-importurilor de produse de origine animală, elaborează şi gestionează modelele de certificate, pe care le transmite structurilor implicate pentru coordonare;
Monitorizează şi supraveghează produsele alimentare de origine animală provenite din import şi cele destinate exportului;
Inspectează unitățile care fac operațiuni de import/exportă, produc/procesează, depozitează, comercializează produse alimentare de origine animală în conformitate cu cerințele legislației naționale şi UE în vigoare;
Participă la activități de instruire, conferințe, seminare, mese rotunde cu subiecte ce țin de domeniu său de activitate organizate în Republica Moldova şi peste hotare;
Monitorizează, prelucrează şi interpretează datele tehnice transmise din teritoriu privind inspecțiile şi controalele efectuate de inspectorilor din cadrul Direcțiilor raionale/municipale şi pentru siguranța alimentelor pe compartimentele siguranței produselor de origine animala care dețin atribuții de inspecție și control cu prezentarea (Rapoarte cifrice lunare) conform Programului de supraveghere şi control in domeniul siguranței produselor de origine animală.
Promovează şi coordonează aplicarea metodologiei unitare de management și comunicare a riscului în domeniul siguranței alimentelor;
Elaborarea și implementarea de norme, proceduri operaționale și instrucțiuni privind controlul oficial, prelevarea probelor de produse alimentare, controlul aplicării principiilor bazate pe analiza riscurilor și punctelor critice de control (HACCP) și a bunelor practici de igienă de operatorii din domeniul alimentar;
Evaluarea conformității ghidurilor de bune practici din domeniul siguranței produselor alimentare cu regulile de igienă a produselor alimentare de origine animală, din unitățile de alimentație publică și din unitățile de comerț și a principiilor HACCP;
Întreprinderea măsurilor privind sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) atât la nivel național, cât și european.
Legislaţia pe carne roşie
Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
Lege Nr. 279 din 15-12-2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
Hotărîrea Guvernului Nr. 1408 din 10.12.2008 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare
Legislaţia pe lapte și produse lactate
Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
Legislația pe domeniul cărnii de pasăre si ouă de pasăre pentru consum
Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
Legea nr. 131 din 08.06.2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător
Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
Legea nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
- Legea nr. 129 din 19.09.2019 privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman
Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior
- Hotărârea Guvernului nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
- Hotărârea Guvernului nr. 1208 din 27.10.2008 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind comercializarea ouălor pentru consum uman
- Hotărârea Guvernului nr. 942 din 06.08.2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de înregistrare şi evidenţă a unităţilor de creştere a găinilor ouătoare
- Hotărârea Guvernului nr.773 din 03.10.2013 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare de stabilire a cerinţelor de comercializare a cărnii de pasăre
- Hotărârea Guvernului nr. 696 din 04.08.2010 pentru aprobarea Cerințelor privind producerea, importul şi plasarea pe piață a cărnii - materie primă
- Hotărârea Guvernului nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific oficial al produselor alimentare de origine animală
Hotărârea Guvernului nr. 1408 din 10.12.2008 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare
- Hotărârea Guvernului nr. 369 din 12.06.2015 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind protecţia animalelor în momentul uciderii
- Hotărârea Guvernului nr. 385 din 25.06.2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare
Legislația pe domeniul mierii si produselor apicole
Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
- ORDIN Nr. 57 din 08-02-2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificaresanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat
Proiecte supuse consultărilor publice
Lista unităților autorizate care produc si procesează alimente de origine animală
- Unități de activitate generală (depozite frigorifice)
- Carne de ungulate domestice
- Carne de pasăre și logomorfe
- Carne tocată, preparate din carne
- Produse din carne
- Produse de pescuit
- Lapte crud si produse lactate
- Ouă și produse din ouă
- Miere
Proceduri aprobate
Procedura generală prelevarea eșantioanelor de produse alimentare
Procedura specifică CATEGORIZAREA Agenților economici din sectorul alimentar și planificarea inspecțiilor în baza analizei de risc COD PS/SA-MSD-04/01 vezi Anexa 3 Raport de activitate
Procedură specifică privind prelevarea de lapte materie primă
- Procedura specifică evaluarea informaţiei despre circuitul alimentar pentru animalele destinate sacrificării
Fișe de verificare în domeniul alimente de origine animală:
- Anexa nr. 44 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților care produc carne tocată, carne preparată și carne separată mecanic;
- Anexa nr. 45 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea centrelor de colectare a laptelui, independente sau integrate în cadrul fermelor de animale producătoare de lapte;
- Anexa nr. 46 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea centrelor de colectare, marcare și ambalare a ouălor;
- Anexa nr. 47 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de procesare a ouălor și unităților de producere a produselor din ouă;
- Anexa nr. 48 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea ambarcaţiunilor de pescuit şi/sau transportare peşte;
- Anexa nr. 49 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea depozitelor, centrelor de ambalare și centrelor de reambalare;
- Anexa nr. 50 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea piețelor agro-alimentare;
- Anexa nr. 51 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea abatoarelor/unităților de producere a cărnii roșii;
- Anexa nr. 52 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de producere/procesare a cărnii de pasăre;
- Anexa nr. 53 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităţilor de prelucrare a peștelui și a produselor pescărești;
- Anexa nr. 54 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de procesare a mierii de albini și a altor produse apicole.
- Anexa nr. 55 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităţilor de procesare a laptelui sau procesare a produselor din lapte, inclusiv a unităților de fabricare a îngheţatei;
GHID DE BUNE PRACTICI Trasabilitatea de-a lungul lanțului de producere a cărnii de pasăre
Pentru primirea informațiilor mai detailate Vă puteți adresa:
Lista colaboratorilor Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală
Mihail Porcescu - şef Direcţie
Tel: 0 22 294 712
e-mail: mihail.porcescu@ansa.gov.md
Bivol Virginia – şef adjunct, șef secție
Tel: 0 22 264 687
e-mail: virginia.bivol@ansa.gov.md
Secția monitorizarea siguranței alimentelor de origine animală
Rotaru Elena – inspector principal
Tel: 0 22 264 687
e-mail: elena.rotaru-s@ansa.gov.md
Cristian Luca – inspector principal
Tel: 0 22 264 687
e-mail: cristian.luca@ansa.gov.md
Harevschii Nadejda – inspector principal
Tel: 0 22 264 687
e-mail: nadejda.harevschii@ansa.gov.md
Secția supravegherea și controlul unităților autorizate sanitar-veterinar
Guțu Corneliu – Șef secție
Tel: 0 22 294 712
e-mail: corneliu.gutu@ansa.gov.md
Rusanovschi Petru – inspector principal
Tel: 0 22 294 712
e-mail: petru.rusanovschi@ansa.gov.md
Tampiza Ala – inspector principal
Tel: 0 22 264 697
e-mail: ala.tampiza@ansa.gov.md
Lungu Alexandru – inspector principal
Tel: 0 22 264 697
e-mail: alexandru.lungu@ansa.gov.md
Stînă Andrei – inspector superior
Tel: 0 22 294 712
e-mail: andrei.stina@ansa.gov.md