Laboratoare desemnate în cadrul controlului oficial
Lista laboratoarelor desemnate pentru efectuarea investigațiilor de laborator în cadrul controlului oficial pentru anul 2024
Instituția Publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate”
Nr. |
Denumirea investigației
|
Material/matrice |
1 |
Determinarea indicilor senzoriali |
Vinuri cu IGP |
2 |
Determinarea extractului sec nereducător |
Divin Distilat de vin |
3 |
Determinarea alcoolului etilic |
Vin Produse pe bază de vin Băuturi nealcoolice, băuturi slab alcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere, băuturi alcoolice, alcool etilic rectificat |
4 |
Determinarea acidității |
Vin, băuturi pe bază de vin, bere, băuturi pe bază de bere
|
5 |
Determinarea acidității volatile |
Vin, băuturi pe bază de vin, băuturi spirtoase distilate |
6 |
Determinarea zaharurilor |
Băuturi ce conțin alcool |
7 |
Determinarea bioxidului de sulf liber și/sau total |
Vin, băuturi pe bază de vin
Fructe, legume și produse din ele, inclusiv conserve, sucuri, nectare, fructe uscate și alte produse similare |
8 |
Determinarea substanțelor tanante |
Divin |
9 |
Determinarea presiunii bioxidului de carbon |
Vinuri spumante, spumoase, perlante, petiante, bere, băuturi slab alcoolice, băuturi nealcoolice |
10 |
Determinarea zaharurilor (D-Glucoza+D-Fructoza) |
Vin, must |
11 |
Determinarea sodiului, sodiului excedentar |
Vin |
12 |
Determinarea plumbului (Pb), cadmiului (Cd) |
Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
Produse alimentare Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale |
13 |
Determinarea arsenului (As) |
Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
Produse alimentare Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale |
14 |
Determinarea cuprului (Cu), fierului (Fe), zincului (Zn) |
Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
Produse alimentare, pîine |
15 |
Determinarea mercurului (Hg) |
Băuturi spirtoase
Produse alimentare Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale |
16 |
Determinarea diglucozidului malvidinei |
Vin roșu, rose |
17 |
Determinarea Ochratoxinei A |
Vin, bere |
18 |
Determinarea furfurolului |
Băuturi spirtoase, distilate |
19 |
Determinarea conservanților:
|
Vin, produse pe bază de vin, băuturi alcoolice și nealcoolice, băuturi pe bază de bere
Produse alimentare |
20 |
Determinarea acizilor organici:
|
Vin, produse pe bază de vin |
21 |
Determinarea clorurilor |
Vin |
22 |
Determinarea 3-metoxipropandiol (3 – MPD) |
Vin |
23 |
Determinarea substanțelor volatile și a alcoolului metilic (metanol, propanol-1, izobutanol, butanol-1, izoamilol, butanol-2, acetaldehidă, acetat de etil) |
Băuturi spirtoase distilate |
24 |
Determinarea microimpurităților (aldehida acetică, metilacetat, acetat de etil, methanol, 1-propanol, isobutanol, 1-butanol, isoamilol) |
Băuturi spirtoase (vodcă) Alcool etilic rectificat |
25 |
Determinarea conținutului de aromatizatori sintetici (triacetină/metilantranilat) |
Vin |
26 |
Determinarea extractului sec total |
Vin, produse pe bază de vin |
27 |
Determinarea conținutului extractului total, extractului în mustul de malț |
Bere |
28 |
Determinarea prezenței coloranților sintetici |
Vin, produse pe bază de vin |
29 |
Test la oxidabilitate |
Alcool etilic rectificat |
30 |
Determinarea infestării și impurificării cu dăunători, impurități cerealiere |
Făină de grâu Făină de porumb |
31 |
Determinarea umidității/substanței uscate insolubile |
Fructe și legume uscate, zahăr și alte produse similare, porumb și produse derivate, paste făinoase, produse de panificație și covrigărie, cereale și produse cerealiere, făină și tărâță de cereale |
32 |
Determinarea cenușii totale |
Zahăr și alte produse similare, făină și tărâță de cereale, făină de porumb |
33 |
Determinarea impurităților metalomagnetice |
Zahăr, făină, crupe de tărâță de cereale, făină de porumb |
34 |
Determinarea substanțelor reducătoare/zahărului total |
Produse de panificație |
35 |
Determinarea indicelui de peroxid |
Produse pe bază de grăsimi vegetale, uleiuri vegetale comestibile |
36 |
Determinarea indicelui de aciditate/acidității recalculate la acid oleic |
Uleiuri vegetale |
37 |
Determinarea staniului |
Produse alimentare |
38 |
Determinarea Micotoxinelor:
|
Materie primă agricolă, furaje
Produse alimentare de origine non-animală |
39 |
Determinarea zaharozei |
Zahăr și alte produse similare |
40 |
Determinarea fracției masice de fructe cu defecte particulare |
Fructe uscate |
41 |
Determinarea nitriților |
Nutrețuri |
42 |
Determinarea activității radio-nuclizilor cesiu (Cs) și Stronțiu (Sr) |
Vin, băuturi pe bază de vin, băuturi de conțin alcool, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
Produse alimentare de origine non-animală |
43. |
Determinarea îndulcitorilor:
|
Băuturi slab alcoolice, băuturi nealcoolice aromatizate |
44. |
Determinarea vanilinei, aldehidelor aromatice:
|
Rachiu de vin |
45. |
Determinarea analitică a valorilor nutriționale |
Produse alimentare de origine nonanimală |
Instituția Publică „Laboratorul central fitosanitar”
Nr. |
Denumirea investigației
|
Material/matrice |
1 |
Determinarea reziduurilor de pesticide prin metoda GC-MS/MS |
Produse de origine vegetală Nutrețuri combinate, șrot de soia |
2 |
Determinarea reziduurilor de pesticide prin metoda LC-MS/MS |
Produse de origine vegetală |
3 |
Determinarea conținutului de nitrați |
Produse alimentare de origine vegetală |
4 |
Determinarea Organismelor modificate genetic (OMG) prin metoda PCR Real Time |
Soia, șrot de soia, porumb, rapiță, orez, fasole, prun, grâu, cartof, tomate, coton, in, papaya, bumbac, ardei, măr, sfeclă de zahăr etc. |
5 |
Aprecierea gradului de hibridare a semințelor hibride de porumb |
Semințe de porumb |
6 |
Aprecierea gradului de hibridare a semințelor hibride de floarea-soarelui |
Semințe de floarea-soarelui |
7 |
Aprecierea gradului de puritate |
Semințe de legume și culturi agricole |
8 |
Aprecierea gradului de germinație |
Semințe de legume și culturi agricole |
9 |
Izolarea și creșterea pe medii de cultură a bacteriei de carantină Erwinia amylovora |
Plante din familia Rosacee |
10 |
Depistarea bactreriilor fitopatogene prin imunofluorescența indirectă : Erwinia amylovora, Clavibacter sepedonicus, Xylophilus ampelinus, Xanthomonas arboricola, Erwinia (Pantoea) stewartii, Ralstonia Solonacearum |
Plante din familia Rosacee, Solonacee, viță de vie, porumb |
11 |
Depistarea Plum Pox Virus (PPV) prin metoda imuno-enzimatică ELISA
|
Frunze, flori, fructe și ramuri de plante din specia Prunus sp. (plante sîmburoase)
Material săditor pomicol, plante legumicole ornamentale, leguminoase, tehnice |
12 |
Depistarea virusurilor Tomato Ring Spot Virus (ToRSV) și Tobacco Ring Spot Virus (TRSV) prin metoda imuno-enzimatică ELISA |
Material săditor pomicol (sămânțoase și sâmburoase), plante legumicole, ornamentale, leguminoase, tehnice etc. |
13 |
Diagnosticarea bacteriei Xylella fastidiosa, Erwinia amylovora, Xylophilus ampelinus în țesutul vegetal |
Viță de vie, nuc, cireș, prun, cais, migdale Plante din familia Rosacee
|
14 |
Detecția prin metoda PCR a bacteriei Clavibacter sepedonicus |
Tuberculi de cartof |
15 |
Determinarea fitoplasmelor din grupa 16SrV - Flavescence doree și grupa 16SrXII - Candidatus phytoplasma solani – înnegrirea lemnului |
Viță de vie |
16 |
Detecția fitoplasmelor din grupul apple proliferation (16srx) – Candidatus phytoplasma mali, Candidatus phytoplasma prunorum, Candidatus phytoplasma pyri |
Plante din familia Rosacee |
17 |
Identificarea macro- și microscopică a dăunătorilor de carantină și non carantină: Scrobipalpopsis (Tecia) solanivora, Phthorimaea operculella, Anoplophora spp., Popilia japonica, Ceratitis capitata, Thrips palmi, Bemisia tabaci, Frankliniella occidentalis, Trogoderma granarium, Daktulosphaira vitifoliae |
Tuberculi de cartofi, cereale, derivate din cereale, fructe și legume în stare proaspătă, fructe uscate, material săditor, sol, lemn sau derivate din lemn, plante verzi (arbori, arbuști, flori, semințe) |
18 |
Depistarea și identificarea akinetosporangiilor de Synchytrium endobioticum |
Tuberculi de cartof nespălați și sol |
19 |
Depistarea și identificarea morfologică a nematozilor:
|
Tuberculi de cartof și sol
|
20 |
Depistarea și identificarea morfologică a nematozilor:
|
Bulbi de ceapă, usturoi, sfeclă roșie, plante de căpșun cu rădăcină și sol, semințe de lucernă, tuberculi de cartofi, morcovi cu sol, bulbi de flori, allele, narciși, gladiole, gheorghine, hiacinta, zambile, iriși |
21 |
Izolarea și creșterea pe medii nutritive a ciupercilor fitopatogene Botrysphaeria spp |
Pomi de măr, păr, prun, gutui |
22 |
Metoda suspensiei sporilor Tilletia indica |
Semințe de grâu și orz |
23 |
Depistarea și identificarea morfologică a nematozilor:
|
Sol, rădăcini de plante, arbuști, pomi, viță de vie Material de ambalaj din lemn de conifere/secțiuni arbori de conifere |
24 |
Determinarea reziduurilor de pesticide organofosforice |
Miere |
25 |
Determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate |
Miere |
Instituția Publică „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”
Laboratorul de încercări a produselor alimentare
|
||
Nr. |
Denumirea investigației
|
Material/matrice |
1 |
Determinarea și tipizarea serologică a Salmonellei spp |
Materie primă – carne, produse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc. |
2 |
Determinarea E.coli beta-glucoronidază pozitivă |
Produse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc. |
3 |
Determinarea Enterobacteriaceae |
Produse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc. |
4 |
Determinarea Listeriei monocytogenes și Listeriei spp |
Produse alimentare, inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc. |
5 |
Determinarea stafilococilor coagulazo-pozitivi (Staphylococcus aureus ș.a. specii) |
Produse alimentare inclusiv culinare, fructe, legume, salate etc. |
6 |
Determinarea numărului de colonii la 30 grade |
Carne roșie, carne de pasăre, preparate din carne, produse din carne, produse lactate, lapte materie primă, produse alimentare, inclusiv culinare |
7 |
Determinare Campylobacter spp |
Carne de pasăre |
8 |
Determinarea numărului de celule somatice |
Lapte materie primă |
9 |
Determinare Bacterii coliforme |
Produse alimentare, inclusiv culinare |
10 |
Determinarea drojdiilor și mucegaiurilor |
Produse alimentare, inclusiv culinare |
11 |
Determinarea punctului de congelare (îngheț) |
Lapte materie primă |
12 |
Determinarea conținutului de fosfați |
Carne, preparate și produse din carne |
13 |
Determinarea conținutului de hidroxiprolină |
Carne tocată |
14 |
Determinarea conținutului de cloruri |
Carne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește |
15 |
Determinarea conținutului de umeditate |
Carne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește, miere |
16 |
Determinarea conținutului de grăsime |
Carne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește |
17 |
Determinarea conținutului de proteină |
Carne, preparate și produse din carne, lapte și produse lactate, pește și produse din pește |
18 |
Determinarea conținutului de amidon |
Carne, preparate și produse din carne |
19 |
Determinarea conținutului de nitriți |
Carne, preparate și produse din carne |
20 |
Organoleptica |
Carne și produse din carne, pește și produse din pește |
21 |
Determinarea conținutului de apă/conținutul de substanță uscată degresată |
Lapte și produse lactate |
22 |
Determinarea conținutului de apă raportat la substanța uscată degresată |
Produse lactate |
23 |
Determinarea conținutului de grăsime/conținutul de grăsime raportat la substanța uscată |
Produse lactate |
24 |
Determinarea conținutului de proteină |
Produse lactate |
25 |
Determinarea acidității |
Produse lactate |
26 |
Determinarea grăsimilor străine |
Produse lactate |
27 |
Determinarea conținutului de apă din carnea de pasăre |
Carne de pasăre congelată |
28 |
Determinarea acizilor grași saturați, nesaturați, trans |
Produse alimentare |
29 |
Determinarea valorii energetice |
Produse alimentare de origine animală |
30 |
Determinarea indicelui diastazic |
Miere |
31 |
Determinarea conținutului de zaharoză/zahăr reducător |
Miere |
32 |
Determinarea conținutului de oximetilfurfurol |
Miere |
33 |
Determinarea raportului de fructoză/glucoză |
Miere |
34 |
Determinarea conținutului de glazură |
Pește și produse pescărești |
35 |
Determinarea cenușii (carbohidraților) |
Carne, lapte |
36 |
Determinarea reziduurilor de betalactamice (B1a) prin metoda LC-MS/MS:
|
Țesut, lapte, ouă |
37 |
Determinarea reziduurilor de sulfamide prin metoda LC-MS/MS (20 de substanțe) |
Țesut, lapte, ouă, miere |
38 |
Determinarea reziduurilor de macrolide prin metoda LC-MS/MS:
|
Țesut, lapte, ouă |
39 |
Determinarea reziduurilor de tetracicline prin metoda LC-MS/MS:
|
Țesut, lapte, ouă |
40 |
Determinarea reziduurilor de cloramfenicol prin metoda ELISA |
Țesut, lapte, ouă, miere |
41 |
Determinarea reziduurilor de tetracicline prin metoda ELISA:
|
Miere |
42 |
Determinarea reziduurilor de streptomicină prin metoda ELISA |
Țesut, lapte, ouă, miere |
43 |
Determinarea reziduurilor de nitrofurani (AOZ, AMOZ, AHD) prin metoda ELISA |
Țesut, lapte, ouă, miere |
44 |
Determinarea metronidazolului prin metoda ELISA |
Miere |
45 |
Determinarea reziduurilor de quinolone prin metoda LC/MS/MS |
Țesut, lapte, ouă |
46 |
Determinarea reziduurilor de benzimidazoli |
Țesut, lapte, ouă |
47 |
Determinarea reziduurilor de A5 betaagoniste |
Țesut |
48 |
Determinarea reziduurilor de coccidiostatice |
Țesut, Ouă |
49 |
Determinarea reziduurilor de corticosteroizi |
Țesut, lapte |
50 |
Determinarea reziduurilor de carbadox și olaquindox |
Țesut hepatic |
51 |
Determinarea mercurului (Hg) prin metoda spectrometrie de absorbție atomică cu generare de hidruri |
Produse alimentare |
52 |
Determinarea plumbului (Pb) prin metoda spectrometrie de absorbție atomică în flacără și cuptor de grafit |
Produse alimentare |
53 |
Determinarea cadmiului (Cd) prin metoda spectrometrie de absorbție atomică în flacără și cuptor de grafit |
Produse alimentare |
54 |
Determinarea Aflatoxinei B1 |
Produse alimentare |
55 |
Determinarea Ochratoxinei A |
Produse alimentare |
56 |
Determinarea Aflatoxinei M1 |
Lapte |
Laboratorul Diagnostic Sănătatea animală
|
||
57 |
Determinarea E. coli |
Apă potabilă |
58 |
Determinarea Enterococilor (Streptococi fecali) |
Apă potabilă |
59 |
Determinarea Pseudomonas aeruginosa |
Apă potabilă |
60 |
Determinarea numărului de colonii la 22 grade C |
Apă de suprafață, apă potabilă |
61 |
Determinarea numărului de colonii la 37 grade C |
Apă de suprafață, apă potabilă |
62 |
Determinarea numărului total de germeni |
Teste de sanitație |
63 |
Determinarea Bacteriilor coliforme |
Teste de sanitație |
64 |
Determinarea microorganismelor patogene |
Nutrețuri combinate pentru păsări, porci, făină de pește |
65 |
Determinarea cesiului (Cs) și stronțiului (Sr) |
Produse alimentare
Materie primă agricolă, furaje, premixuri |
66 |
Determinarea indicilor parazitologici |
Pește și produse de pește congelat |
67 |
Identificarea și dozarea prin metoda HPLC |
Medicamente de uz veterinar |