Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală
- Informaţii generale
-
- Participă la elaborarea strategiei sanitare veterinare privind controlul produselor alimentare de origine animală;
- Colaborează cu direcțiile şi secțiile Agenției la elaborarea proiectelor de acte normative, acordarea ajutorului metodic şi practic colaboratorilor subdiviziunilor respective în acest domeniu siguranței produselor de origine animală;
- Participă la elaborarea de proiecte de norme sanitare veterinare, instrucțiuni tehnice şi ghiduri privind supravegherea producerii şi comercializării produselor de origine animală, în vederea implementării legislației comunitare transpuse;
- Participă la sporirea eficienței lucrului Direcției prin optimizarea fluxului de documente şi informații şi perfecționării profesionale a colaboratorilor.
- Elaborează și asigură realizarea programelor/planurilor naționale în domeniul produselor alimentare de origine animală.
- Avizează proiectele de acte normative, conform competențelor Direcției, parvenite de la autoritățile publice
- Examinează petițiile persoanelor fizice și juridice, instituțiilor şi organizațiilor adresate organelor de stat în scopul asigurării drepturilor şi intereselor lor legitime cu privire la domeniul de competență
- Exercită inspecție și control în domeniul siguranței şi calității produselor de origine animală, în toate unitățile supuse supravegherii sanitar-veterinare;
- Promovează politici unice din perspectiva managementului laboratoarelor și evaluării riscului în domeniul siguranței alimentelor de origine animala;
- Implementează ansamblul de politici şi proceduri în vederea asigurării atingerii obiectivelor stabilite la nivelul structurii în cadrul sistemului de control intern/managerial proiectat şi implementat la nivelul ANSA;
- Participă la elaborarea şi implementarea pe teritoriul Republicii Moldova a procedurilor de lucru în vederea aplicării unitare a prevederilor legislației europene în domeniul riscului privind siguranta alimentelor de origine animală, reziduurilor şi contaminanților din alimentele de origine animală;
- Acordă asistență informațională şi metodologică în domeniu de profil;
- Participă, potrivit competentelor specifice, la misiunile FVO din cadrul DG SANCO în domeniul sanitar - veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- Coordonează aplicarea prevederilor Codex Alimentarius în domeniul alimentelor de origine animală, prin elaborarea de norme şi instrucțiuni specifice, în vederea aplicării acestora de către operatorii din domeniul produselor de origine animală;
- Colaborează, cu autoritățile din alte țări, în vederea stabilirii condițiilor sanitar - veterinare care trebuie îndeplinite în cazul exporturilor-importurilor de produse de origine animală, elaborează şi gestionează modelele de certificate, pe care le transmite structurilor implicate pentru coordonare;
- Monitorizează şi supraveghează produsele alimentare de origine animală provenite din import şi cele destinate exportului;
- Inspectează unitățile care fac operațiuni de import/exportă, produc/procesează, depozitează, comercializează produse alimentare de origine animală în conformitate cu cerințele legislației naționale şi UE în vigoare;
- Participă la activități de instruire, conferințe, seminare, mese rotunde cu subiecte ce țin de domeniu său de activitate organizate în Republica Moldova şi peste hotare;
- Monitorizează, prelucrează şi interpretează datele tehnice transmise din teritoriu privind inspecțiile şi controalele efectuate de inspectorilor din cadrul Direcțiilor raionale/municipale şi pentru siguranța alimentelor pe compartimentele siguranței produselor de origine animala care dețin atribuții de inspecție și control cu prezentarea (Rapoarte cifrice lunare) conform Programului de supraveghere şi control in domeniul siguranței produselor de origine animală.
- Promovează şi coordonează aplicarea metodologiei unitare de management și comunicare a riscului în domeniul siguranței alimentelor;
- Elaborarea și implementarea de norme, proceduri operaționale și instrucțiuni privind controlul oficial, prelevarea probelor de produse alimentare, controlul aplicării principiilor bazate pe analiza riscurilor și punctelor critice de control (HACCP) și a bunelor practici de igienă de operatorii din domeniul alimentar;
- Evaluarea conformității ghidurilor de bune practici din domeniul siguranței produselor alimentare cu regulile de igienă a produselor alimentare de origine animală, din unitățile de alimentație publică și din unitățile de comerț și a principiilor HACCP;
- Întreprinderea măsurilor privind sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) atât la nivel național, cât și european.
- Legislaţia
-
LEGISLAŢIA PE CARNE ROŞIE
- Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
- Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor
- Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
- Lege Nr. 50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor
- Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
- Lege Nr. 279 din 15-12-2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
- Hotarârea Guvernului Nr. 1280 din 26.12.2018 pentru aprobarea Metodologiei privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor aferent domeniilor de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor
- Hotarârea Guvernului Nr.1191 din 23.12.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale
- Hotarârea Guvernului Nr.1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală
- Hotarârea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specific de igienă a produselor alimentare de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific official al produselor alimentare de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 298 din 27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi control al unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinary în produsele de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
- Hotărîrea de Guvern Nr. 385 din 25.06.2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 208 din 20.03.2013 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru determinarea nivelului de micotoxine în produsele alimentare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 1408 din 10.12.2008 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 782 din 01.09.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind prelevarea probelor oficiale de la animale vii şi din produsele de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 1406 din 10.12.2008 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind clasificarea şi sistemul de etichetare a cărnii de bovine, precum şi a produselor din carne de bovine
- Hotărîrea Guvernului Nr. 696 din 04.08.2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice ,,Carne-materie primă. Producerea, importul şi comercializarea,,
- Hotărîrea Guvernului Nr.1086 din 22.12.17 pentru aprobarea Regulamentului sanitar-veterinar cu privire la stabilirea normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne
- Hotărîrea Guvernului Nr. 404 din 06-04-2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor de control şi combatere a anumitor forme transmisibile de encefalopatia spongiformă la animale
- Hotărîrea Guvernului Nr. 624 din 19-09-2020 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru preparate şi produse din carne
- ORDIN Nr. 57 din 08-02-2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificaresanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat
LEGISLAŢIA PE LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE
- Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
- Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor
- Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
- Lege Nr.50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor
- Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
- Hotarârea Guvernului Nr. 1280 din 26.12.2018 pentru aprobarea Metodologiei privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor aferent domeniilor de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor
- Hotarârea Guvernului Nr.1191 din 23.12.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale
- Hotarârea Guvernului Nr.1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală
- Hotarârea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specific de igienă a produselor alimentare de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific official al produselor alimentare de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 298 din 27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi control al unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinary în produsele de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
- Hotărîrea de Guvern Nr. 385 din 25.06.2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 208 din 20.03.2013 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru determinarea nivelului de micotoxine în produsele alimentare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 782 din 01.09.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind prelevarea probelor oficiale de la animale vii şi din produsele de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 158 din 07.03.2019 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru lapte și produsele lactate
- Hotărîrea Guvernului Nr. 711 din 28.08.2014 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea condiţiilor de sănătate animală şi sănătate publică şi de certificare sanitar-veterinară a importurilor de lapte crud, a produselor lactate, a colostrului şi a produselor pe bază de colostru destinate consumului uman
- ORDIN Nr. 57 din 08-02-2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificaresanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat
LEGISLAȚIA PE DOMENIUL CĂRNII DE PASĂRE SI OUĂ DE PASĂRE PENTRU CONSUM
- Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
- Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor
- Legea nr. 131 din 08.06.2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător
- Lege Nr.50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor
- Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
- Legea nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
- Legea nr. 129 din 19.09.2019 privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman
- Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior
- Hotărârea Guvernului nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală
- Hotărârea Guvernului nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
- Hotărârea Guvernului nr. 1208 din 27.10.2008 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind comercializarea ouălor pentru consum uman
- Hotărârea Guvernului nr. 942 din 06.08.2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de înregistrare şi evidenţă a unităţilor de creştere a găinilor ouătoare
- Hotărârea Guvernului nr.773 din 03.10.2013 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare de stabilire a cerinţelor de comercializare a cărnii de pasăre
- Hotărârea Guvernului nr. 229 din 29.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari
- Hotărârea Guvernului nr. 696 din 04.08.2010 pentru aprobarea Cerințelor privind producerea, importul şi plasarea pe piață a cărnii - materie primă
- Hotărârea Guvernului nr. 398 din 11.06.2012 pentru aprobarea unor norme sanitar veterinare privind controlul şi reducerea prevalenţei salmonelelor în efectivele de animale
- Hotărârea Guvernului nr. 624 din 19.09.2020 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru preparate şi produse din carne
- Hotărârea Guvernului nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare
- Hotărârea Guvernului nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific oficial al produselor alimentare de origine animală
- Hotărârea Guvernului nr. 1408 din 10.12.2008 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare
- Hotărârea Guvernului nr. 369 din 12.06.2015 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind protecţia animalelor în momentul uciderii
- Hotărârea Guvernului nr. 385 din 25.06.2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare
- Hotărârea Guvernului nr. 298 din 27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi controlul unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală.
- Hotărârea Guvernului nr. 1191 din 23-12-2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale
- Hotărârea Guvernului nr. 1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală
- Hotărârea Guvernului nr. 415 din 08.07.2009 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind protecţia puilor destinaţi producţiei de carne
- Hotărârea Guvernului nr. 11 din 12.01.2022 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman
- Hotărârea Guvernului nr. 941 din 11.10.2010 „Cu privire la aprobarea Regulilor privind metodele de prelevare si analiza a probelor pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu. Mercur , staniu anorganic. 3-MCPD si benzi(a)peren in produsele alimentare"
- Hotărârea Guvernului nr. 942 din 11.10.10 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal sau tireostatic şi a substanţelor β-agoniste în creşterea animalelor
- Hotărârea Guvernului nr. 677 din 06.06. 2008 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind protecţia găinilor ouătoare
- Hotărârea Guvernului nr. 229 din 13.04.2017cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind importul şi tranzitul păsărilor de curte şi produselor de pasăre, precum şi a cerinţelor de certificare sanitar-veterinară
- Ordinul ANSA nr. 57 din 08.02.2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat
LEGISLAȚIA PE DOMENIUL MIERII SI PRODUSELOR APICOLE
- Legea Nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară
- Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor
- Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
- Lege Nr.50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelo
- Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare
- Hotarârea Guvernului Nr. 1280 din 26.12.2018 pentru aprobarea Metodologiei privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor aferent domeniilor de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor
- Hotarârea Guvernului Nr.1191 din 23.12.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale
- Hotarârea Guvernului Nr.1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală
- Hotarârea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specific de igienă a produselor alimentare de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific official al produselor alimentare de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 298 din 27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi controlal unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precumşi al reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală
- Hotărîrea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitară privind contaminanţii din produsele alimentare
- Hotărîrea Guvernului Nr. 435 din 28-05-2010 privind aprobarea Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animal
- Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06-12-2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific oficial al produselor alimentare de origine animală
- Hotărîrea Guvernului Nr. 298 din 27-04-2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi controlal unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală
- LEGE Nr. 70 din 30-03-2006 apiculturii
- Hotărîrea Guvernului HOTĂRÂRE Nr. 661 din 13-06-2007 cu privire la aprobarea Reglementării Tehnice “Miere naturală”
- Hotărîrea Guvernului Nr. 385 din 25-06-2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare
- Ordinul Nr. 270 din 28 mai 2018 Cu privire la eliberarea certificatelor sanitar-veterinare pentru mierea de albini
- ORDIN Nr. 57 din 08-02-2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificaresanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat
- Contacte
-
Lista colaboratorilor Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală
Structura Direcţiei:Mihail Porcescu - şef Direcţie
Tel: 0 22 294 712
e-mail: mihail.porcescu@ansa.gov.mdBivol Virginia – şef adjunct, șef secție
Tel: 0 22 264 687
e-mail: virginia.bivol@ansa.gov.mdSecția monitorizarea siguranței alimentelor de origine animală
Rotaru Elena – inspector principal
Tel: 0 22 264 687
e-mail: elena.rotaru-s@ansa.gov.mdCristian Luca – inspector principal
Tel: 0 22 264 687
e-mail: cristian.luca@ansa.gov.mdHarevschii Nadejda – inspector principal
Tel: 0 22 264 687
e-mail: nadejda.harevschii@ansa.gov.mdLungu Alexandru – inspector superior
Tel: 0 22 264 697
e-mail: alexandru.lungu@ansa.gov.mdSecția supravegherea și controlul unităților autorizate sanitar-veterinar
Guțu Corneliu – Șef secție
Tel: 0 22 294 712
e-mail: corneliu.gutu@ansa.gov.mdRusanovschi Petru – inspector principal
Tel: 0 22 294 712
e-mail: petru.rusanovschi@ansa.gov.mdTampiza Ala – inspector principal
Tel: 0 22 264 697
e-mail: ala.tampiza@ansa.gov.mdTărîță Svetlana – inspector principal
Tel: 0 22 264 697
e-mail: ala.tampiza@ansa.gov.mdStînă Andrei – inspector superior
Tel: 0 22 294 712
e-mail: andrei.stina@ansa.gov.md