• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

La ANSA a avut loc o întrunire cu participarea administratorilor piețelor agroalimentare din ChișinăuPretext pentru această întrunire a servit apariția în apropierea capitalei a unui nou focar de pestă porcină africană, în comuna Sărata Galbenă, Hâncești. Pericolul, precum a menționat Ela Malai, Director General Adjunct ANSA, planează asupra altor localități și în acest sens este importantă conștientizarea de către administratorii piețelor în primul rând, a necesității de prevenire a răspândirii bolii.

Maxim Sârbu, șef de secție la Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor s-a referit în prezentarea făcută, la situația privind PPA în aspect regional, unde boala se atestă în tot mai multe regiuni, astfel pericolul de răspândire fiind unul real. În majoritatea cazurilor de apariție a focarelor, precum a menționat raportorul, vina revine factorului uman. De cele mai multe ori anume proprietarii de animale aduc virusul la porcii domestici, prin procurarea cărnii, a produselor din carne sau a furajelor infectate.

Deoarece carnea de porcine este comercializată mai mult în piețele agroalimentare, anume administratorilor acestor piețe le revine responsabilitatea sporită în controlul și respectarea regulilor de transportare, recepționare și de comercializare a cărnii de porcine. La documentele obligatorii, care trebuie să însoțească produsul (certificatul forma F-2), la marcajul corect al carcasei, la alte subtilități ale controlului s-a referit Virginia Bivol, de la Direcția sanitar-veterinară, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine animală.

Despre necesitatea sporirii gradului de vigilență și de responsabilitate la capitolul siguranța alimentelor a vorbit și Roman Vengher, Șef al Direcției municipale Chișinău de siguranță a alimentelor, care a specificat că pe piețele din capitală se transportă și se încearcă comercializarea în cantități mari a produselor alimentare neconforme.  Doar în nouă luni ale anului curent, inspectorii Direcției au retras di comerț 138 de tone de carne și produse din carne, 9540 de subproduse, 30 de tone de pește 28 de tone de produse lactate neconforme, care au fost nimicite sau utilizate în alte scopuri, decât cele alimentare.