• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA are grijă de consumator și a asigurat neadmiterea unui lot neconform pentru comercializareANSA are grijă de consumator și a asigurat neadmiterea unui lot neconform pentru comercializare

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în comun cu reprezentantul agentului economic, au participat la lichidarea unui lot neconform de pepene galben (2750 kg), depistat în urma procesului de monitorizăre de stat al produselor vegetale de import. Lotul neconform avea depășită limita maximă admisibilă (LMA) a conținutului de nitrați.

Ca urmare, ANSA a asigurat neadmiterea lotului neconform pe piață și comercializarea către consumator prin nimicire, în conformitate cu legislația în vigoare. ANSA avertizează că produsele cu un înalt nivel de nitraţi prezintă un pericol real pentru sănătatea oamenilor.

 

 

Agenția recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către ANSA, iar consumatorul este îndrept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea lor (rapoarte de încercări sau certificat de inofensivitate) și să atragă atenție ca fructele și legumele procurate să fie: 

  • sănătoase (fără urme de putregai sau cu alterări, din cauza cărora devin improprii pentru consum);
  • fără materii străine vizibile (sol);
  • fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;
  • fără umezeală externă anormală;
  • fără miros şi/sau gust străin.

Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice, totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională.

În cazul în care aveți sesizări/reclamații/suspiciuni cu privire la calitatea produselor Vă rugăm să le depuneți la Linia fierbinte - 0800 800 33, la numărul de viber – 067675544, în format electronic la adresa de e-mail – info@ansa.gov.md, sau la Ghișeul unic al consumatorului – Chișinău, str. M. Kogălniceanu 63.