• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este în proces de demarare a mecanismelor de monitorizare a rezistenței antimicrobiene a agenților cauzal ai zoonozelor pe filiera veterinară.Pe data de 28.07.2022, colaboratorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au participat la atelierul de lucru pe tema”Monitorizarea rezistenței antimicrobiene a agenților cauzal ai zoonozelor”, organizat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în colaborarea cu Organizația Mondială a Sănătății.

În cadrul atelierului a fost demarat procesul de instituire a monitorizării rezistenței antimicrobiene agenților cauzal ai zoonozelor pe componenta veterinară, lipsă pînă în prezent. La ședința au fost discutate probleme existente și obstacole în calea demarării acestei acțiuni pe filiera veterinară, dar și identificarea soluților pentru acestea.

Astfel, s-au stabilit pașii necesari întru dezvoltarea capacităților instuționale și de laborator, precum și acțiunile necesare a fi realizate de către toți jucătorii antrenați pentru ca în termeni proximi monitorizarea rezistenței antimicrobiene agenților cauzali ai zoonozelor să poate fi derulată după principiul „One Health”.

 

Rezistența la antimicrobiene constituie o preocupare tot mai importantă pentru sănătate în întreaga lume și în Republica Moldova. Având în vedere consecințele grave pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, dimensiunea, complexitatea și impactul economic al fenomenului, se consideră important dezvoltarea mecanismului de monitorizare RAM pe sectorul veterinar.

Utilizarea pe scară largă a substanțelor antimicrobiene în medicina umană şi veterinară în ultimii ani a accelerat apariția şi răspândirea microorganismelor rezistente.

Consecințele sunt foarte grave deoarece se estimează că, în fiecare an, infecțiile rezistente la antimicrobiene provoacă decesul a unui număr mai mare si mai mare de oameni.

Rezistența antimicrobiană are impact nu numai asupra sănătății publice ci şi la nivel economic prin costurile generate de tratamente, costurile sociale, scăderea productivității şi a competitivității.