Actualizat pe: 20 noiembrie 2017 |

Serviciul de presa

20.11.2017

La seminarul teoretico-practic, organizat în incinta liceului „Ion Creangă” au participat bucătarii-şefi şi asistenţii medicali din toate instituţiile educaţionale din raion. 

Continuare...
17.11.2017

La întrunire au participat reprezentanţii mai multor întreprinderi de producere şi procesare a alimentelor de origine animală şi ai reţelelor comerciale interesaţi de soluţionarea problemelor ce ţin de lichidarea deşeurilor, a produselor cu termen expirat sau alterate.

Continuare...
15.11.2017

La Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Anenii Noi a avut loc o ședință operativă  în legătură cu focarul de Pestă Porcină Africană înregistrat în satul Palanca raionul Ștefan Vodă. 

Continuare...
15.11.2017

În mesajul adresat asistenţei, Sergiu Lisnic, șeful DRSA Orhei, a menționat necesitatea conștientizării de către medicii veterinari, crescătorii de animale si pasari și lucrătorii industriei farmaceutice veterinare a importanței combaterii rezistenței la antibiotice, dar și necesitatea implicarii tuturor instituțiilor in prevenirea răspândirii acestui fenomen. 

Continuare...
14.11.2017

Conferinţa a avut loc pe 8-9 noiembrie în  capitala Cehiei, Praga. La ea,cu un mesaj de salut a venit organizatorii forumului și eurocomisarul responsabil pentru sănătatea animală și siguranța alimentelor, dl Vytenis Andriukaitis. 

Continuare...
14.11.2017

În conformitate cu ordinul Directorului General ANSA nr.365 din 01.11.2017 ,,Cu privire la unele măsuri de eradicare focarului pestei porcine africane”  pe parcursul săptămânii curente colaboratorii de la subdiviziunea teritorială ANSA din Căuşeni au efectuat  controale  în 21 de unităţi comerciale, din satele  Carahasani, Caplani, Viişoară, Purcari, Ciobruciu şi Tudora .

Continuare...
14.11.2017

În scop de valorificare a pieţelor de comercializare a cărnii de bovine, ovine, dar şi de pasăre, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor întreprinde măsuri concrete de devirseficare a pieţei, una din aceste acţiuni fiind iniţierea dialogului cu autoritatea competentă din Arabia Saudită pentru controlul produselor alimentare importate. 

Continuare...
13.11.2017

       Săptămâna Mondială de conștientizare a rezistenţei la antibiotice, care se desfășoară între 13 şi 19 noiembrie, are ca scop creșterea gradului de conștientizare privind creșterea rezistenței la antibiotice la nivel mondial și naţional pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului larg, lucrătorilor din domeniul sănătății și sănătății animalelor pentru a evita în continuare apariția și răspândirea rezistenței la antibiotice.

Continuare...
13.11.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate:

  • 5 cazuri de PPA în s. Palanca, r. Ștefan Vodă;
  • un caz de PPA în s. Tudora, r. Ștefan Vodă;
  • 2 cazuri de rabie în raioanele Edineț și Sîngerei.

 

Continuare...
10.11.2017

Săptămâna curentă, la solicitarea Inspectoratului de poliţie Centru al capitalei, Direcţia Municipală Chişinău a supus investigaţiilor de laborator un lot de 180 de kg de peşte proaspăt, transportat în condiţii antisanitare şi în lipsa certificatelor ce ar confirma calitatea şi provinienţa produsului dat. În baza celor constatate  a fost emisă o decizie privind neconformitatea lotului de peşte cu reglementările aplicate în domeniul alimentar, acest produs urmând a fi utilizat condiţionat la o întreprindere specializată. 

Continuare...
10.11.2017

În conformitatea cu Ordinul Directorului General ANSA nr.365 din 01.11.2017 ,,Cu privire la unele măsuri eradicare focarului pestei porcine africane”  subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Căușeni a delegat medici veterinari oficiali și de liberă practică pentru asigurarea eradicării eficiente a focarului de PPA în Palanca, Ştefan Vodă pentru o perioadă de 60 de zile.

Inspectori din cadrul acestei subdiviziunii teritoriale au efectuat controlul oficial a obiectelor supuse supravegherii sanitar-veterinare de stat cu risc sporit pentru PPA (unitatilor de comerciale de procesare si transare a carnii, piete agroalimentare, ect.,) pentru excluderea raspandirii si aparitiei bolii.

 

Continuare...
09.11.2017

În faţa reprezentanţilor massmedia a vorbit ministrul Economiei şi Infrastructurii Octavian Calmâc, care s-a referit în detaliu la reforma privind reducerea instituțiilor cu funcții de control. Dl Calmâc a anunţat că Ministerul a finalizat reforma privind reducerea instituțiilor de stat de control, de la 60 la 13 organe, iar în decurs de două luni urmează să se facă ultimele ajustări de cadre funcționale în noile instituții create și începând cu anul 2018, acestea vor activa conform noilor prevederi.

Continuare...
03.11.2017

Timp de o săptămână inspectorii ANSA au efectuat controlul a 67 de agenţi economici la capitolul protecţia şi sănătatea planelor, şi 1200 de loturi de produse agricole destinate exportului.

Continuare...
03.11.2017

Instruiria a avut drept scop responsabilizarea celor implicaţi în organizarea alimentației din instituțiile preșcolare și școlare, pentru atingeriea unui înalt nivel de protecție a sănătății preșcolarilor și elevilor.

Continuare...
03.11.2017

Azi, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a convocat un briefing de presă având tema combaterii focarului de pestă porcină africană în localitatea Palanca  şi prevenirea răspândirii bolii. 

Continuare...
02.11.2017

Tendința de creștere a exporturilor spre statele europene este relevantă nu numai pentru Republica Moldova dar și pentru alte țări. Odată cu exporturile de produse de origine vegetală crește și riscul de introducere a  organismelor de carantină pe teritoriul statelor importatoare. Aceste situații din domeniul fitosanitar, se reglementează prin cadrul legal internațional pentru măsuri fitosanitare, prin cerințe dure impuse statelor exportatoare, măsuri de urgență și restricții.

Continuare...
02.11.2017

În reţeaua de comerţ a fost plasat un produs numit Spred “deosebit premium” indicat fiind fracţia masică de grăsimi de 82,5%, (grăsimi vegetale cu smântână dulce). Eticheta acestui produs este aproape similară cu produsul “Unt Crestianscoe” care are în componenţă smântână dulce cu conţinut redus de grăsime- 72,5 %. 

Continuare...
01.11.2017

Pe 27 octombrie curent, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor din Ştefan Vodă a anunţat ANSA despre suspiciuni de Pestă Porcină Africană la animalele din trei gospodării din satul Palanca. În aceiaşi dimineaţă au fost prelevate probe de material patologic şi expediate la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Conform raportului de încercări (nr. 849, 850, 859) ai CRDV, Pesta Porcină Africană a fost confirmată. 

Continuare...
31.10.2017

La întrunire au participat Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi şi Directorul General Adjunct, Vsevolod Stamati.

Continuare...
30.10.2017

Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor  Bălți, în comun cu reprezentanţii Serviciului de comerț al primăriei municipiului Bălți, au organizat un seminar la tema: „Principiile fundamentale a normelor de siguranță alimentară în unitățile de alimenație publică”.

Continuare...
30.10.2017

În perioada 23-27 octombrie 2017, o echipa de specialiști din Republica Moldova a efectuat o vizită de studiu în Vilnius, Lituania în cadrul proiectului „Sistemul controlului de stat al laptelui materie primă și a produselor lactate în baza bunelor practici a Statelor Membre UE”, implementat de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova, Lithuanian Development Cooperation și Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat din Lituania în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova. 

Continuare...
27.10.2017

NOTĂ INFORMATIVĂ 
Directia coordonarea posturilor la frontiera 

Continuare...
27.10.2017

Întrunirea s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului raional cu participarea Directorului general ANSA, Gheorghe Gaberi şi a Preşedintelui raionului Făleşti, Iraida Bânzari.

Continuare...
24.10.2017

Seminarul a fost găzduit de  Societatea cu Răspundere Limitată   ,,Piscicola Ivancea” şi a întrunit specialişti, conducători şi proprietari de gospodării piscicole din raion, cei care cresc  şi comercializează pește viu și produse pescărești.

Continuare...
24.10.2017

Instruirea s-a acsat pe aplicarea sistemului HACCP în producere, recunoscut ca un instrument fundamental pentru îmbunătățirea siguranței produselor alimentare. Sistemul pune pe seama operatorilor din industria de procesare responsabilitatea de a identifica și analiza pericolele în propriul proces de operare și de a controla eficient aceste pericole în conformitate cu cerințele stabilite de autoritățile naționale.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Continuare...
20.10.2017

În  perioada 9-13 octombrie, curent,  în cadrul proiectului Twinning, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat o vizită de studiu la Serviciul Veterinar de Stat din Letonia.  

Continuare...
19.10.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat 6 cazuri pozitive de rabie la câini și bovine:

I.   11.10.2017 – raionul Edineț, satul Chiurt;

II.  17.10.2017 –raionul Edineț, satul Coconeștii Noi;

III. 17.10.2017 – raionul Edineț, satul Terebna;

IV. 17.10.2017 – raionul Drochia, satul Țarigrad;

V. 17.10.2017 – raionul Soroca, satul Nimereuca;

VI. 17.10.2017 – raionul Căușeni, satul Chircăiești.

Continuare...
19.10.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat un nou Nomenclator al produselor farmaceutice de uz veterinar în format extins cu informaţii detaliate privind fiecare produs farmaceutic de uz veterinar înregistrat în Republica Moldova.

Continuare...
19.10.2017

 În incinta Consiliului Raional Nisporeni a avut loc o ședință de lucru cu participarea cadrelor manageriale și lucrătorilor medicali din instituțiile de învățământ general, agenți economici producători  și  distribuitori de produse alimentare pentru instituțiile menționate din localităţile raionului.

Continuare...
17.10.2017

La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc o reuniune a producătorilor şi procesatorilor de carne cu participarea reprezentanţilor Ministerelor Economiei, Agriculturii, Dezvoltării Teritoriale şi Mediului, dar şi a Asociaţiilor de profil.

Continuare...
12.10.2017

Azi, la Direcția Raional[ pentru Siguranța Alimentelor Florești  a avut loc un seminar cu participarea furnizorilor şi distribuitorilor de produse alimentare în instituţii de învăţămînt şcolar şi preşcolar. Specialiştii DRSA au prezentat  recomandări pentru definirea calităţii produselor alimentare admise pentru achiziţii publice de produse în scopul organizării alimentaţiei copiilor în instituţiile de învăţămînt.

Continuare...
16.10.2017

Peste 150 de țări, inclusiv şi Republica Moldova, marchează, la 16 octombrie, Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foamei, a malnutriției și a sărăciei.

Continuare...
11.10.2017

În ultimii ani pe teritoriul Republicii Moldova o răspândire extinsă a căpătat planta Ambrosia artemisiifolia, denumită popular şi iarbă de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustiei. Ambrozia (Ambrosia) face parte din familia Asteracee, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului sau pe terenuriile lăsate pârloagă, creşte în grădini, în culturile de cereale şi de florea-soarelui, şi este extrem  de periuloasă. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, astm,  la sfârşitul verii - începutul toamnei este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Continuare...
11.10.2017

La Direcția Raională Siguranța Alimentelor Hîncești  a avut loc  ședința  cu participarea  agenților econimici  distribuitori de produse alimentare  în instituțiile de învățămînt școlar –preșcolar cu tema”Principiile generale ale legislației  privind regulile  de igienă și prestarea serviciilor de  distribuție a produselor alimentare. Rezultatele efectuării controalelor ”.

Continuare...
06.10.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat 2 cazuri pozitive de rabie la câini:

I.   20.09.2017 –raionul Drochia, satul Baroncea.

II.  04.10.2017 –raionul Ceadîr Lunga, satul Cazaclia.

 

Continuare...
02.10.2017

La Direcţia Municipală  Siguranţa Alimentelor  Chişinău a avut loc o ședinţă cu participarea şefilor Direcţiilor Educaţie Tineret şi Sport sectoriale din Chişinău şi a șefului adjunct al Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport Chişinău.

Continuare...
26.09.2017

Azi, la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc un seminar al inspectorilor ANSA cu participarea unui grup de experţi din Lituania, în cadru căruia a fost supusă dezbaterilor problema privind asigurarea calităţii şi siguranţei laptelui.

Continuare...
26.09.2017

De la 14 august, până la 15 septembrie, curent, inspectorii subdiviziunilor teritoriale/municipale pentru siguranţa alimentelor, au efectuat 2371 controale: în instituţiile preşcolare - 1224 şi în instituţiile şcolare - 1147. În unele raioane controale unităţilor de învăţământ de către comisiile respective încă sunt în proces de desfăşurare (Străşeni, Şoldăneşti). Unele instituţii şcolare cât şi preşcolare se aflau în reparaţie capitală – 41 (şcoli – 14: Hânceşti – 5, Cantemir – 3, Orhei – 6; preşcolare - 27: Cantemir – 9, Rezina – 2, Orhei – 8, Hânceşti - 7). Controalele oficiale în aceste instituţii vor fi efectuate la finisarea lucrărilor. 

Continuare...
25.09.2017

În scopul prevenirii apariţiei și desemnării organismelor dăunătoare în raionul Briceni continue lucrările de inspectare a materialului săditor și monitorizarea stării fitosanitare a culturilor pomicole în timpul recoltării. 

Continuare...
25.09.2017

Buxus este un arbust din familia Buxaceae, folosit în gradină în scop ornamental sau ca gard viu. Coroana compactă este compusa din frunze mici, ovale, şi poate fi tunsă cu uşurinţă intr-o varietate de forme. Tulpina si crengile sunt lemnoase, de culoare galbuie.

Continuare...
22.09.2017

Reuniunea, organizată de Programul Global pentru Controlul Progresiv al Bolilor Transfrontaliere la Animale, este a opta la număr şi a întrunit participanţi din 22 de ţări. Locul desfăşurării acestui for în capitala R. Moldova a fost determinat de experienţa acumulată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în combaterea cu succes a celor patru focare de pestă porcină, care au fost înregistrate în anul trecut şi în anul curent pe teritoriul ţării noastre. 

Continuare...
21.09.2017

Comitetul director al Proiectului Twinning “Sprijin Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova”, implementat în perioada decembrie 2016- decembrie 2018, s-a întrunit în cea de-a 3-a ședință marți, 19 septembrie, la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. 

Continuare...
18.09.2017

Tradiţional, al şaptelea an consecutiv, această sărbătoare  naţională a pomicultorilor are loc la Soroca, unde merele se cultivă pe o suprafaţă impunătoare de mai bine de 7,5 mii de hectare, fructul fiind crescut pratic pe moşiile din toate localităţile raionului. Majoritatea producătorilor agricoli din partea locului au participat la această sărbătoare, prezentând vizitatorilor expoziţii de mere alese, bucate din fructe cu un gust deosebit şi bucate tradiţionale preparate de gospodinele din partea locului.

Continuare...
13.09.2017

 Șefa Direcției protecția și sănătatea plantelor Svetlana Lungu a participat la discutarea proiectelor de standarde internaționale pentru măsuri fitosanitare în cadrul Seminarul Regional al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) / Convenția Internațională pentru Protecția Plantelor (IPPC) pentru Europa Centrală Europa de Est și Asia Centrală, care a avut loc la Tbilisi (Georgia), cu sprijinul special al Programului de cooperare China-FAO direcția Sud-Sud.

Continuare...
12.09.2017

La Palatul de Cultură din Rezina s-a desfășurat o ședință de lucru organizată de DRSA cu participarea directorilor instituțiilor de învățământ preuniversitar, a lucrătorilor medicali, bucătarilor din școlile raionului. La eveniment au participat şi membrii consiliului raional Rezina, angajaţii Direcției de Învățământ, Tineret și Sport Rezina, CSP, Inspecției Teritoriale de Muncă Rezina. 

Continuare...
11.09.2017

În incinta Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc ceremonia oficială de semnare al Acordului de Colaborare între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Asociația Patronală, Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne. 

Continuare...
11.09.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat:

  • un caz pozitiv de rabie la o pisică, raionul Basarabeasca.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
08.09.2017

La Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Florești a avut loc un seminar privind situaţia în apicultură. La seminar au participat și reprezentanți ai asociației apicultorilor de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord. 

Continuare...
05.09.2017

Direcţia Control Semincer al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor încheie controlul certificării identității și calității semințelor, participă, alături de inspectorii din teritoriu la înregistrarea, supravegherea și monitorizarea agenților economici producători și furnizori de semințe și material săditor.

Continuare...
05.09.2017

La seminar au fost invitaţi şi au participat 48 de asistenţii medicali şi bucătari-şefi ai blocurilor alimentare din instituţiile de învăţământ preuniversitar. 

Continuare...
04.09.2017

Solemnitatea a avut loc la Cimişlia şi a întrunit viticultori din majoritatea raioanelor din sudul şi centrul republicii, unde se cultivă viţa de vie. În cadrul expoziţiei desfăşurate în piaţa centrală a oraşului, ei au prezentat rodul muncii: struguri de calitate aleasă cu un gust rafinat.

Continuare...
04.08.2017

ANSA aduce la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor de struguri de soiuri de vin modalitatea de eliberare a certificatelor de inofensivitate pentru recolta anului curent.

Continuare...
03.08.2017

Problema procesării deşeurilor de origine animală este una dintre cele mai stringente şi de ea în mare măsură depinde siguranţa alimentelor. Din aceste considerente, ANSA caută insistent soluţii potrivite şi vine în susţinerea agenţilor economici, care încearcă şi reuşesc să găsească calea din impas. 

Continuare...
28.07.2017

 Grupul de lucru, format la DRSA Glodeni pentru investigarea cazului de infecţie alimentară a unor locuitori din satul Hâjdieni, care au participat la o masă de pomenire, a întreprins un şir de alte măsuri de stabilire a cauzelor infecţiei, decât cele de prelevare a probelor, despre care am relatat în informaţia precedentă.

Continuare...
27.07.2017

În baza datelor operative furnizate de către subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei, constatăm că la exportul de fructe în stare proaspătă a crescut ponderea produselor cu valoare adăugată înaltă. 

Continuare...
27.07.2017

 În urma informaţiei partvenite de la secţia de boli infecţioase a spitalului raional despre internarea unor persoane, locuitori ai satului Hâjdieni, cu simptome de infecţie alimentară acută, Direcţia teritorială a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor Glodeni a format un grup de lucru, care a întreprins investigaţiile de rigoare în conlucrare cu reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică raional.

Continuare...
18.07.2017

În conformitate cu Ordinul ANSA nr.209 din 26.06.2017 “Cu privire la intensificarea controalelor în unităţile de comerţ, alimentaţie publică, locuri de agrement şi tabere de odihnă”, inspectorii DRSA Glodeni au efectuat controale în magazine alimentare și tabere de odihnă, obiectul verificărilor constituind respectarea legislației și a reglementărilor din domeniul siguranței alimentelor. Până în prezent încontrolului au fost supuse circa 40 de unități comerciale și o tabără de odihnă pentru copii și adolescenți.

Continuare...
25.07.2017

Inspectorii Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor din Cahul au supus controlului până în prezent 28 de untăţi comerciale şi tabere de odihnă. Obiectul acestor verificări l-a constituit respectarea legislaţiei şi a regulamentelor din domeniul siguranţei alimentelor.

Continuare...
21.07.2017

Gheorghe  Gaberi, Director General al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor a întreprins o vizită în raionul Ocniţa, unde a avut o întrevedere cu producătorii agricoli din partea locului.

Continuare...
14.07.2017

La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc reuniunea reprezentanţilor autorităţilor de stat din domeiul veterinar, fitosanitar şi de siguranţă a alimentelor din România, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

Continuare...
17.07.2017

 

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat:

Un caz pozitiv de rabie la o canină în r. Cimișlia, confirmat în secţia virusologie, I.P.CRDV.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
13.07.2017

Însoţit de un grup de ziarişti din massmedia republicană, Directorul General ANSA, a întreprins o deplasare de serviciu în raionul Anenii Noi, unde a vizitat tabăra de odihnă  pentru copii “Viişoara”, din apropierea satului Ciobanovca.

Continuare...
11.07.2017

Inspectorii din domeniul sănătăţii plantelor din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au beneficiat de instruire în metode de supraveghere, depistare şi combatere a organizmelor dăunătoare la culturile de câmp, pomicole, viticole şi în teren protejat. În cadrul acestor sesiuni au participat peste 70 de inspectori din regiunea de nord, sud şi centru. Instruirea  a fost organizat[ în raioanele Cahul, Hînceşti şi Briceni (Corjăuţi).

Continuare...
07.07.2017

Timp de o săptămână colaboratorii de la subdiviziunea teritorială ANSA din Ungheni au efectuat 2 controale inopinate la blocurile alimentare din taberele de odihnă a copiilor, în 5 unităţi comerciale, într-o unitate de alimentaţie publică şi un punct de colectare a laptelui din raza teritorială gestionată.

Continuare...
10.07.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

Continuare...
06.07.2017

În intervalul de timp de la 26 iunie până la 4 iulie, curent inspectorii subdiviziunilor teritoriale ANSA au efectuat controale la 264 de unităţi de comerţ, 49 de întreprinderi de alimentaţie publică şi 64 de tabere de odihnă a copiilor. În urma inspecţiei s-a constatat că 10 magazine alimentare şi o ospătărie nu dispun de autorizaţii sanitar-veterinare. În lipsa acestui document de bază din domeniul siguranţei alimentelor activează şi 10 tabere de odihnă pentru copii din raioanele Cahul, Ocniţa, Donduşeni, Sângerei, Şoldăneşti şi Teleneşti. 

Continuare...
05.07.2017

În conformitate cu ordinul “Cu privire la intensificarea controalelor în unităţile de comerţ, alimentaţie publică şi tabere de odihnă” emis de către Directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, DRSA Soroca a efectuat controale la 11 magazine alimentare, în urma cărora au fost întocmite două procese verbale. 

Continuare...
04.07.2017

În urma controalelor efectate s-a stabilit  că 6 unităţi comerciale activează în lipsa autorizaţiei sanitar-veterinare, altele 7 magazine nu dispun de certificate de înregistrare,  21 de unităţi comerciale nu aveau de actele care ar atesta trasabilitatea produselor, în 8 magazine alimentare au fost descoperite produse cu termen de valabilitate expirat.

Continuare...
05.07.2017

Urmare a evaluării riscurilor şi a semnalelor parvenite de la consumatori privind conţinutul sporit de pesticide în alimente de origine vegetală, în scopul optimizării procedurii de certificare la indicii de inofensivitate,  Directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi a emis un ordin prin care subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei sunt obligate să monitorizeze plantaţiile de pepene verde şi de castraveţi cu verificarea corectitudinii:

- aplicării tratamentelor cu produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi;

- gestionării de către producător a Registrelor de utilizare a produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi;

- respectării termenilor de aşteptare după aplicarea produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi; 

Continuare...
03.07.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul General al Poliţiei au încheiat un Acord de Cooperare. 

Continuare...
29.06.2017

În scop de documentare cu reglemementările privind respectarea regimului juridic al conflictului de interese şi modului de soluţionare a acesuia, al incompatibilităţilor, restricţiilor şi cadourilor, Direcţiile Juridică şi Resurse Umane au organizat o instruire cu pariciparea şefilor Direcţiilor aparatului central ANSA şi ai subdiviziunilor teritoriale.

Continuare...
30.06.2017

on the measures to prevent corruption in ANSA

Preventing corruption, represents one of the priorities for the existing management of the Agency, as in the period 2014-2015 have been registered breaches that damaged the reputation of our institution. After a detailed assessment of the situation it has been concluded that the problems were generated mainly by the gaps in the process of monitoring and issuing of permissive documents, as well as by the unprofessional attitude of some ANSA employees. 

Continuare...
30.06.2017

Combaterea tentativelor de corupţie este o prioritate pentru actuala conducere a Agenţiei, dat fiind că pe parcursul anilor 2014-2015, au fost admise încălcări, care au ştirbit imaginea instituţiei noastre. 

Continuare...
09.03.2017

Vă aducem la cunoştinţă că, începând cu 1 iulie 2017 intră în vigoare Cerinţele unice pentru ţările-membre ale Uniunii Economice Eurasiatice din domeniul carantinei plantelor. 

Continuare...
27.06.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

Continuare...
26.06.2017

Dat fiind că la 13 iunie, curent, din raionul Soroca au parvenit semnale despre suspiciuni de Antrax la un animal într-o gospodărie individuală din satul Bulboci, subdiviziunile teritoriale ale ANSA din Soroca şi Drochia, (bovina a fost sacrificată la un abator din acest raion),  au format în aceiaşi zi grupuri de lucru, care au întreprins măsurile sanitar-veterinare prevăzute de legislaţie: dezinfectarea încăperilor, prelevarea de probe de la locul de sacrificare a animalului şi ivestigaţii de laborator. 

Continuare...
24.06.2017

În Sala Mare de Conferinţe a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc cea de-a III-a reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru măsuri sanitare şi fitosanitare (SPS).

Continuare...
23.06.2017

Seminarul a fost organizat de Proiectul Twinning şi a avut drept scop elaborarea elementelor de bază pentru implementarea sistemelor informatice şi instruirea personalului ANSA  în gestionarea eficientă a procesului de dezvoltare şi implementare a hardware-ului şi software-ului.

Continuare...
23.06.2017

Felicitare cu Ziua profesională a funcţionarului public

Continuare...
23.06.2017

La invitaţa Diretorului Institutulii de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Vasile Botnari, doctor habilitat, Gheorghe Gaberi, Director General ANSA, doctor în agricultură şi Zenonas Stanevicius, Înalt Consilier al UE, alături de vice-ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Iurie Usurelu, Presedintele ASM, academicianul Gheorghe Duca şi academicianul Teodor Furdui, presedintele Sfatului Academicienilor,  au vizitat loturile experimentale ale Institutului. 

Continuare...
19.06.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
20.06.2017

Al doilea an consecutiv, la invitaţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, un grup de experţi ai Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară Veterinară „Rossselhoznadzor” se află în misiune de serviciu în Republica Moldova.

Continuare...
15.06.2017

La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc o întrunire la nivel naţional a apicultorilor şi a reprezentanţilor companiilor de procesare şi export a mierii.

Continuare...
15.06.2017

Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor  Hâncești, a organizat un seminar cu tema „Cerințele de recepție, păstrare,depozitare și comercializare a produselor alimentare cu amanuntul”.

Continuare...
14.06.2017

 În cadrul controlului frontal privind  Protecția civilă, Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Glodeni a desfășurat un exercițiu de simulare a combaterii unui focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Danu.                                                            

Continuare...
13.06.2017

Azi, Directorul General Adjunct, Ion Toma şi Şeful Direcţiei supravegherea comerţului, distribuţiei şi consumului produselor alimentare, Sergiu Sârghi au participat la controlul inopinat desfăşurat la tabăra pentru odihna copiilor „Prietenia” din satul Coşniţa, de către şeful serviciului de siguranţă a alimentelor de la DRSA Dubăsari, Tudor Coca. 

Continuare...
12.06.2017

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 321 din 24.05.2017  „Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2017”, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor întreprinde acțiunile necesare pentru asigurarea prioritară a  taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților cu produse alimentare calitative și sigure din punct de vedere al siguranței alimentelor.

Continuare...
08.06.2017

Întrunirea organizată de Camera de Comerţ Moldo-Italiană, cu participarea Excelenţei Sale, Doamna Ambasadoare a Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a fost consacrată consolidării potenţialului de export a produselor agoalimentare.

Continuare...
07.06.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

Continuare...
06.06.2017

În baza ordinului nr. 180, semnat de către Directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, un grup de lucru în componenţă lui Dumitru Rusu - Şef Direcţie Control Semincer, Oleg Besarab – specialist principal, secţia culturi agricole, Direcţia Control Semincer, Cojocaru Gheorghe – şef-adjunct DRSA Căuşeni şi Petelca Olesea – inspector culturi multianuale DRSA Căuşeni, s-au deplasat în raionul Căuşeni pentru a verifica respectarea cadrului legal privind înregistrarea şi activitatea pepinierelor horticole.

 

Continuare...
05.06.2017

Vsevolod Stamati, Director General Adjunct ANSA, a particpat la cea de a-85-a Sesiune Generală a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, care a avut loc la Paris. 

Continuare...
06.06.2017

Șeful secției sănătatea și bunăstarea animalelor, Maxim Sîrbu, alături de  Vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca a participat la Conferența internaţională privind combaterea pestei porcine africane.

La întrunire au participat delegațiile Estonia, Finlanda, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Federația Rusă, Slovacia şi Ucraina. 

Continuare...
02.06.2017

Postul de la Leuşeni completează rețeaua de puncte de control veterinar şi fitosanitar, construite cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

Alte trei puncte de control la frontieră au fost deja construite la posturile vamale de la Tudora, Criva și portul internaţional Giurgiulești.

La festivitatea de deschidere a participat Prim-ministrul, Pavel Filip, Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, alte persoane oficiale.

Continuare...
25.05.2017

În cadrul briefingului, la care au participat Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi şi Andrei Balan, şef al Direcţiei Coordonarea posturilor la frontieră, a fost tratată tema privind decizia Ucrainei de a permite tranzitul produselor alimentare prin segmentul transnistrean al frontierei numai cu acordul ANSA.

Continuare...
30.05.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate

2 cazuri pozitive de rabie, confirmate de secţia virusologie, I.P.CRDV:

  • la o pisică în raionul Comrat; 
  • la o vulpe în raionul Edineț;

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
24.05.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor convoacă o masă rotundă cu genericul „Cerinţe sanitar-veterinare aplicate la importul de produse de origine animală în Republica Moldova”.

Continuare...
24.05.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri de boli infecțioase nu s-au înregistrat:

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

Continuare...
19.05.2017

Cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană, coprezidată de către Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, s-a desfăşurat astăzi, la Chişinău.

Continuare...
18.05.2017

 Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi a întreprins o vizită la vama Leuşeni, unde a luat cunoştinţă de mersul lucrărilor de construcţie a postului de control veterinar şi fitosanitar.

Continuare...
16.05.2017

Pe parcursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme răcoroasă şi cu precipitaţii abundente. Temperatura  medie  săptămînală  a  aerului  a  constituit +11..+14ºC, maxima  aerului  a  urcat  până la +26ºС (SM Comrat, Cahul, Ceadîr- Lunga).

Suma precipitaţiilor pe teritoriu republicii a constituit 11-65 mm, cu maxima în raioanele din centru şi de la sud. Aceste condiţii au favorizat dezvoltarea ulterioară a majorităţii speciilor nocive de dăunători şi boli. 

Continuare...
16.05.2017

În prezent pe teritoriul Republicii Moldova sunt notificate două focare de pestă porcină africană (s. Rubleniţa, r-nul Soroca şi s. Brătuşeni, r-nul Edineţ).

Noi cazuri de morbiditate, mortalitate și extinderea bolii la porcine nu au fost  depistate.

Continuare...
15.05.2017

Un grup de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în frunte cu Directorul General, Gheorghe Gaberi a întrpeprins o vizită de lucru în Lituania. Vizita a avut drept scop documnetarea în implementarea legislaţiei UE în domeniul subproduselor de origine animală nedestinată consumului uman, precum şi preluarea experienţei lituanienilor în îmbunătăţirea sistemului de control la frontieră. Deplasarea a fost organizată de “TWINNING project”.

Continuare...
16.05.2017

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE)  a decalarat cazuri noi de îmbolnăvire de HPIA (influenţa aviară hiper-patogenă) în următoarele state

Continuare...
03.05.2017

În scopul implementării eficiente a politicii statului în domeniul siguranței și calității produselor alimentare și atingerii unui înalt nivel de protecție a intereselor consumatorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor intervine cu următoarea recomandare:

Continuare...
04.05.2017

Această întrunire a fost convocată la iniţiativa ANSA şi a Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porcine. La ea au participat reprezentanţii  Ministerului Agriculturii, a întreprinderilor de profil, ai administraţiei publice locale dintr-un şir de raioane, precum şi cei de la Serviciul Vamal şi poliţia de frontieră. 

Continuare...
03.05.2017

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat cazuri noi de îmbolnăvire de HPIA (influența aviară hiper - patogenă) în următoarele state

Continuare...
03.05.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
02.05.2017

 Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor  Hânceşti, în comun cu reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică a organizat un seminar la tema: „Neconformităţile depistate în urma evaluării blocurilor alimentare a instituţiilor de educaţie timpurie, învăţământ primar, gimnazial şi liceal”.

Continuare...
26.04.2017

Menţionăm, că la această întrunire participă specialişti din domeniu din 53 de ţări din Europa şi Asia. Evenimentul se desfăşoară sub egida Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor şi a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova. 

Continuare...
25.04.2017

Conditiile meteorologice din ultima perioadă (ploi frecvente și zăpadă abundentă, temperaturi reduse ale aerului, umiditate sporită), favorizează dezvoltarea și răspândirea agenților dăunători a culturilor agricole. In baza evaluarii facute, corelată cu conditiile climatice existente, faza fenologica a plantelor si biologia agentilor de daunare identificati, se va stabili schema de tratament.

Continuare...
25.04.2017

Evenimentul se desfăşoară sub egida Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor şi a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova. La acest for participă specialişti din domeniu din 53 de state din Europa şi Asia. 

Continuare...
13.04.2017

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat cazuri noi de îmbolnăvire cu HPVA (influenţa aviară hiper-patogenă în următoarele state

Continuare...
13.04.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

 

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
13.04.2017

La Dondușeni, a avut loc ședința Comisiei raionale extraordinare pentru situaţii excepționale,  la care au fost puse în discuție mai multe chestiuni, în atenţia participanţilor fiind în primul rând situația epidemiologică și riscurile existente privind  răspândirea  Pestei Porcine Africane.  

Continuare...
07.04.2017

La invitația părții ucrainene, în  Odesa a avut loc o întrevedere trilaterală a delegațiilor din România, Republica Moldova și Ucraina. Din partea Republicii Moldova a participat  Vsevolod Stamati, Director General Adjunct,  ANSA.

Continuare...
10.04.2017

În apropierea sărbătorilor de Paști când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, în deosebi, produsele alimentare, de origine animală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar.

Continuare...
07.04.2017

Subdiviziunea territorială pentru Siguranța Alimentelor  Ocniţa a organizat un  seminar la tema: “Măsuri de supraveghere, control asupra migrației porcilor mistreți în zona de frontieră și combaterea Pestei Porcine Africane. Influența aviară. Profilaxia și măsurile de preintimpinare a Rabiei.”

Continuare...
16.03.2017

Directorul General al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi a vizitat ediţia de primăvară a expoziţiei „MOLDAGROTECH”, desfăşurate la „MOLDEXPO”,  la care sunt propuse agricultorilor cele mai moderne maşini agricole: tractoare, combine, dispozitive şi utilaje pentru lucrarea solului, servicii aferente agriculturii dar şi  divers material săditor pentru plantarea în condiţiile primăverii curente.  

Continuare...
15.03.2017

Pornind de la importanța dezvoltării sectorului de producere și procesare a cărnii pentru economia țarii, inclusiv și în scopul promovării exportului cărnii și produselor din carne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a organizat întâlnirea cu procesatorii din domeniul industriei prelucrătoare de carne. În cadrul acestei întruniri a fost supuse dezbaterilor situația actuală în domeniul procesării și comercializării preparatelor din carne, și implementarea art. 21 din Legea 231 „Cu privire la comerțul interior”.

Continuare...
07.03.2017

 Direcţia protecţia şi sănătatea plantelor din cadrul ANSA Vă informează,  că s-a editat broşura ”Pronosticul răspândirii dăunătorilor şi bolilor principale a culturilor agricole şi recomandări de combatere a acestora”, pentru lunile martie, aprilie şi mai. 

Continuare...
10.03.2017

Azi, la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc o întrunire de lucru a şefilor direcţiilor raionale pentru siguranţa alimentelor şi  a şefilor subdiviziunilor teritoriale de sănătate publică în problema evaluării situaţiei privind alimentaţia copiilor.

Continuare...
06.03.2017

Colaboratorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat controlul mai multor magazine (fitofarmacii) specializate în comerţul cu amănuntul a pesticidelor, îngrăşămintelor minerale şi a seminţelor. 

Continuare...
06.03.2017

Raportul de activitate a Agenţiei l-a prezentat în faţa ziariştilor  Gheorghe Gaberi, Director General ANSA , care a specificat în debutul briefingului că activitatea instituţiei pe parcursul anului trecut a fost orientată spre implementarea prevederilor legislației Republicii Moldova și a actelor normative din domeniul sanatății plantelor, sănătății animalelor și siguranței alimentelor pe întregul lanț alimentar. 

Continuare...
02.03.2017

Direcția juridică a Agenției Naționale pentru Siguramța Alimentelor a organizat pe 01.03.2017 un seminar-instruire la tema: „Implementarea modificărilor și completărilor Codului Contravențional al Republicii Moldova în domeniul agricol, sanitar-veterinar și de siguranță alimentelor” 

Continuare...
01.02.2017

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în colaborare cu proiectul de asistenţă tehnică “Reforma Climatului Investiţional din R.Moldova” finanţat de Guvernul Suediei şi implementat de Corporaţia Financiară Internaţională, membră a Grupului Băncii Mondiale, au convocat o masă rotundă de consultări publice asupra proiectului Strategiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor pentru perioada anilor 2017-2020.

Continuare...
01.03.2017

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în comun cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au organizat azi la Chişinău un seminar la tema: “Rezultatele evaluării potenţialului fitosanitar în R. Moldova”.

Continuare...
10.02.2017

În cadrul evenimentului de lansare, Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, a specificat că obiectivul principal al proiectului este intensificarea capacităților de export a produselor din lanțul agroalimentar, în conformitate cu standardele UE și cerințele Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. „Proiectul urmărește consolidarea capacităților instituționale ale ANSA în vederea gestionării eficiente a tuturor aspectelor legate de siguranța produselor alimentarea și ajustării operatorilor din sectorul agroalimentar la exigențele Uniunii Europene”, a declarat Directorul General ANSA.

Continuare...
10.01.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor invită reprezentanţii mass media la briefingul de presă cu tema: “Beneficiile şi riscurile pieţei de peşte”.

Briefingul va avea loc pe 11 ianuarie, ora 10.00, la sediul ANSA, sala de conferinţe (str. Mihail Kogâlnicianu, 63, colţ cu str. Puşkin).

Continuare...
19.12.2016

La briefing au participat Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, Directrul General Adjunct, Ion Toma și Șeful Direcției Municipale Chișinău pentru siguranța alimentelor, Roman Vengher.

Continuare...
22.11.2016

Reprezentanții Guvernului Lituaniei au menționat importanța colaborării bilaterale cu țara noastră, ținând cont de contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel Moldova este în lista țărilor prioritare pentru care va fi acordată asistență, lângă alte țări din cadrul parteneriatului estic, cum ar fi Ucraina și Georgia. 

Continuare...
10.11.2016

La Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a avut loc o întrunire a reprezentanților asociațiilor de pomicultori și a producătorilor de fructe individuali, în cadrul căreia s-a discutat despre necesitatea diversificării spectrului de livezi de fructe.

Continuare...
10.10.2016

În cadrul vizitei întreprinse la Hâncești, Directorul General al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi a luat cunoștință de activitatea subdiviziunii ANSA din acest raion.

Continuare...
05.09.2016

Azi, la ANSA a avut loc o reuniune de lucru, în cadrul căreia a fost supusă dezbaterilor derularea Proiectului Twinning, finanţat de Uniunea Europeană. 

Continuare...
02.09.2016

Rabia (Turbarea) este o boală infecţioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte.

Continuare...
19.07.2016

Având în vedere perioada cu temperaturi înalte (caniculă), ANSA adresează consumatorilor următoarele recomandări și sfaturi la procurarea şi consumarea produselor alimentare pentru a evita toxiinfecţiile alimentare procuraţi produsele alimentare numai din unităţi comerciale sau spaţii autorizate  sanitar-veterinar şi evitaţi produsele care nu corespund cerintelor organoleptice.

Continuare...
08.06.2016

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor  vă oferă răspunsurile la întrebările frecvente despre bacteria Salmonela.

Continuare...
25.07.2016

Conform Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide și conținutului de nitraţi în produse de origine vegetală, în urma controalelor efectuate, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat un lot neconform de tomate, produs în R. Moldova.  

Continuare...
15.06.2016

Ploile din ultimile săptămâni,  căzute  pe întreg teritoriul republicii,  în mare parte au favorizat infectarea şi manifestarea diverselor boli la culturile agricole.

Continuare...
10.06.2016

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor întreprinde acţiunile necesare pentru asigurarea prioritară a pieţei, inclusiv a taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor cu produse alimentare, exercitînd un control permanent asupra respectării normativelor existente, calităţii şi siguranţei produselor alimentare. 

Continuare...
31.05.2016

Direcţia Control Semincer din cadrul ANSA a desfăşurat un seminar cu genericul ”Producerea, inspectarea şi certificarea materialului semincer conform Schemelor Semincere OECD şi a regulilor ISTA”.

Continuare...
06.05.2016

 Pentru a nu admite comercializarea ilicită a  produselor de uz fitosanitar şi/sau a fertilizanţilor, în periaoada 25 aprilie -4 mai au fost efectuate controale asupra comercializării ilicite a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor în locuri neautorizate, de către inspectorii ANSA şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne. 

Continuare...
15.04.2016

Perioada premergătoare sărbătorilor pascale se manifestă prin agitaţie umană sporită, în special la punctele de comercializare a produselor alimentare. Astfel creşte responsabilitatea comercianţilor de a vinde produse sigure, pe de o parte, şi a consumatorilor de a fi atenţi la aceste produse, pe de altă parte. 

Continuare...
31.03.2016

Serviciul fitosanitar aduce la cunoştinţă măsuri de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor și a bolilor

Continuare...
25.05.2017

În cadrul briefingului, la care au participat Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi şi Andrei Balan, şef al Direcţiei Coordonarea posturilor la frontieră, a fost tratată tema privind decizia Ucrainei de a permite tranzitul produselor alimentare prin segmentul transnistrean al frontierei numai cu acordul ANSA.

Continuare...
11.09.2017 Continuare...