Actualizat pe: 20 octombrie 2017 |

Comunicat de presă

06.10.2017 10:33

 

La solicitarea ANSA în perioada 18-24 iunie 2017 un grup de specialişti ai Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Federaţiei Ruse (Rosselhoznadzor) în comun cu inspectorii ANSA au efectuat inspectarea pepinierelor pentru exportul materialului săditor viticol, pomicol şi decorativ  din Republica Moldova în Federaţia Rusă.

Pentru investigările comune planificate anterior au fost declarate 25(douăzeci şi cinci) pepiniere, însă 5(cinci) din ele au fost inspectate în anul 2016 şi 3(trei) au refuzat să fie vizitate, motivând cu lipsa cererii comerciale pentru anul 2017 din partea partenerilor din Federaţia Rusă.

În cadrul vizitei echipa de experţi a investigat pepinierele amplasate în raioanele Briceni, Edineţ, Orhei, Străşeni şi Sîngerei. S-a efectuat observările vizuale în plantaţiile-mamă, şcolile de viţe altoite şi pomi altoiţi, a locurilor de pregătire şi păstrare a materialului săditor cu prelevarea a 183 mostre de plante, părţi de plante şi sol. Mostrele au fost prelevate de specialiştii ruşi în comun cu inspectorii teritoriali din raza de amplasare a pepinierei şi reprezentantul proprietarului companiei conform metodologiei de prelevare şi ambalare a probelor cu perfectarea etichetelor pentru fiecare probă în parte, a actelor de prelevare a mostrelor şi cu numerotarea mostrelor prelevate pentru fiecare pepinieră în parte.

În scrisoarea adresată Directorului General ANSA, D-lui Gheorghe Gaberi de către Adjunctul Conducătorului “Rosselihoznadzor”, K.A Savencov, se menţionează că  în rezultatul controlului efectuat la pepinerele de material săditor din Republica Moldova, Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a  decis să majoreze volum de import al măterialului săditor  şi să accepte importul  materialului săditor viticol şi pomicol din 18 pepiniere ale agenţilor economici din Republica Moldova.

Lista agenţilor economici şi volumele de export acceptate de partea rusă sunt plasate pe siteul “Rosselihoznadzor”. 

 

Direcţia Control Semincer, ANSA