• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Serviciul de presă : 0(22) 26 46 86
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Un nou focar de Pestă Porcină africană înregistrat în imediata apropiere de frontieră Un nou focar de Pestă Porcină africană înregistrat în imediata apropiere de frontieră

 

În gospodăria unui fermier din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuţi, a fost descoperit virusul pestei porcine africane. Informația-i plasată pe site-ul Departamentului principal pentru siguranţa alimentelor din regiunea Cernăuţi.

Specialiştii specifică că în urma investigațiilor de laborator, rezultatele au fost pozitive. Rezultatele preliminare au arătat prezenţa virusului pestei porcine africane la două mostre de material biologic.

Potrivit informației, în comuna Mămăliga, raionul Noua Suliţă a fost stabilită zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului. Actualmente se întreprind măsuri pentru izolarea acestui focar de pestă porcină.

Având in vedere că focarul nou aparut de pestă porcină africană din regiunea Cernăuți se afla in vecinătate cu raionul Briceni, subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Briceni a intreprins imediat masurile de prevenire si apariției pestei porcine africane. Se efectuiaza examenarea clinica a  animalelor, se face cartografia exploatațiilor de animale.

 Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită deținătorilor de porcine să respecte cu strictețe următoarele cerințe:

- să nu folosească în alimentația porcinelor  resturi alimentare, care conțin produse sau subproduse de porc,

- să țină porcine exclusiv în zone închise, fără să intre în contact cu alte animale;

- animalele să fie achiziționate doar în locuri autorizate și însoțite de documentele veterinare necesare;

- pentru îngrijirea animalelor să fie respectate cerințe minime de biosecuritate utilizîndu-se îmbrăcăminte, încălțăminte și echipamente separate;

- să nu permită  vizitarea fermelor de către persoane  străine;

- să anunțe urgent medicul veterinar sau autoritatea publică locală despre cazurile de îmbolnăvire sau de moarte la animale sau depistarea cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

Doar prin respectarea strictă a măsurilor enunțate va fi contracarat pericolul pătrunderii virusului pestei porcine africane la fermele de porcine din republică.

 

Serviciul de presă