• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Serviciul de presă : 0(22) 26 46 86
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Trei magazine alimentare din rețeaua de comerț „VILMART” au fost inspectate de către colaboratorii ANSATrei magazine alimentare din rețeaua de comerț „VILMART” au fost inspectate de către colaboratorii ANSA

 

În scop de verificare a respectării cerințelor de calitate și igienă a produselor alimentare supuse comercializării în vrac, un grup  de inspectori  ANSA au verificat trei supermarketuri  din   rețeaua  de comerț ,„VILMART” (SRL VISTARCOM.

In urma controalelor au fost depistate următoarele neconformități:

  • Expunerea in rețeaua de comerț a produselor de cofetărie  ambalate si marcate neconform.
  • Comercializarea  produselor de cofetărie (biscuiti ) cu termenul  de valabilitate expirat.

Toate produsele neconforme  au fost retrase din circuitul comercial.

În urma controalelor s-a stabilit:

  • Încălcarea normelor  sanitar - igienice  la comercializarea in vrac a produselor  de cofetărie, crupelor, produselor făinoase, nucușoarelor, fructelor uscate si altor produse alimentare.
  • Lipsa încăperilor specializate pentru igienizarea utilajului si ustensililor(dispozitive de ambalare), utilizate la comercializare in vrac a produselor alimentare.
  • Expunerea produsului alimentar comercializat  riscului contaminării cu viruși patogeni de la cumpărători , din cauza expunerii in vânzare deschisă, neprotejată  în lipsa de vitrine specializate.
  • Utilizarea ustensililor cu o uzură avansată.
  • Încălcarea normelor de igiena generală in procesul   ambalării de către cumpărători a produselor alimentare supuse comercializării în vrac.

Pentru a stabili starea sanitar –igienica a suprafețelor de comerț și a condițiilor de comercializare a produselor alimentare în vrac, conform procedurilor oficiale, au fost prelevate lavage si probe biologice de salubritate, pentru a fi testate in laborator ul Centrului Republican de Diagnistica Vetrinara ( CRDV)

 În rezultatul controalelor efectuate au fost untocmite  acte de control, prescripții de înlăturare a neconformităților și procese verbale de contravenții.

După finalizarea examenului de laborator a probelor prelevate, în funcție de rezultatele prezentate  ANSA  va pregăti un raport si vor fi întreprinse masurile de redresare a situației ce ține de respectarea normelor sanitar –igienice pe acest segment de comerț cu produse alimentare.