• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

S-A CONFIRMAT UN FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ satul Manta , CahulS-a confirmat un focar de pestă porcină africană în satul Manta , mun. Cahul.

Pe data de 18.07.2019, orele 1330, Subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor  Cahul (cu raza de acoperire și a raionului Vulcănești) a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci din s. Manta, colaboratorii acesteia, sau deplasat imediat la fața locului pentru examinarea situației. În urma investigațiilor clinice, epizootice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de suspiciunii la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Pe data de 19 iulie 2019, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar  prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane, în probele prelevate de la porcii domestici dintr-o gospodării din localitatea menționată.

A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea  acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1368 din  19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărîrii Guvernului nr. 1374 din  20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane.

Ținem să menționăm, că pe parcursul anului 2019 în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA.

Ultimul caz  de pestă porcină africană în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14.03.2019 în s. Bejghioz, Ciadîr-Lunga și care a fost eradicat pe data de 16.05.2019.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărărea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.