• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 26 46 40
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ DE CONȘTIENTIZARE A REZISTENȚEI LA ANTIBIOTICE, 18 – 24 noiembrie 2020, cu genericul „Antimicrobienele: administrați cu grijă”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează medicii veterinari practicieni precum deținătorii casnici de animale, crescătorii profesioniști de animale despre Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice, care se desfășoară în perioada 18–24 noiembrie a.c.

Acest eveniment are ca scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind creșterea rezistenței la antibiotice la nivel mondial și național, pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului larg, al lucrătorilor din domeniul sănătății animalelor cu apariția și răspândirea rezistenței la antibiotice.

Deschiderea evenimentului a fost oficiată de către Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Vladislav Cotici la conferința de presă comună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Biroul OMS din Republica Moldova.

În cadrul conferinței de presă Vladislav Cotici a menționat că „În ultimii ani, utilizarea pe scară largă a substanțelor antimicrobiene în medicina umană şi veterinară a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente. Rezistența antimicrobiană este o problemă fără frontiere, astfel astăzi, utilizarea incorectă și abuzivă a preparatelor antimicrobiene a devenit atât de frecventă încât unele bacterii s-au adaptat și au început să reziste la acțiunea acestora.”.

În contextul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței antimicrobiene, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu un mesaj către:

 

Consumatori:

Să procure produse farmaceutice de uz veterinar doar din locuri autorizate sanitar-veterinar, care au un nivel satisfăcător de supraveghere de stat al produselor comercializate.

 

Medicii veterinari de liberă practică:

Să asigure eliberarea preparatelor antimicrobiene pentru tratarea animalelor în baza Prescripției medicale (Rețetă), în urma unei examinări şi a unui diagnostic clinic.

Să se informeze cu regularitate şi să cunoască medicamentele antimicrobiene înregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar, modul în care acestea se utilizează şi riscurile pentru produsele farmaceutice de uz veterinar care apar urmare a utilizării necontrolate a acestora.

Să cunoască statutul de sănătate al efectivului de animale pe care îl tratează.

Să stabilească tratamente cu antimicrobiene doar atunci când este absolut necesar.

Să respecte calea de administrare şi doza indicată în prospectul produsului antimicrobian.

 

Proprietarii de animale:

Să utilizeze numai antimicrobienele prescrise de medicii veterinari după examinarea clinică a animalelor.

Să achiziţioneze antimicrobiene din locuri autorizate.

Să ia măsuri ce pot contribui la reducerea necesităţii de a utiliza antimicrobiene şi anume:

  • îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi biosecuritate în ferme;
  • îmbunătăţirea sistemelor de creştere a animalelor prin oferirea de condiţii adecvate de adăpostire;
  • evitarea situaţiilor stresante care pot slăbi sistemul imunitar al animalelor, făcându-le mai susceptibile la infecţii;
  • instituirea programelor de control al unor boli specifice la animale (atât virale, cât şi bacteriene) prin vaccinare;
  • utilizarea alternativelor eficiente şi sigure, dovedite ştiinţific, la antimicrobiene.