• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Să protejăm castanii de molia minieră (Cameraria ohridella)Să protejăm castanii de molia minieră (Cameraria ohridella)

În anul curent, dezvoltarea dăunătorului este favorizată de temperaturile relativ înalte, pe fundalul unei umidităţi reduse şi extraordinar de confortabile pentru dezvoltare.

Adultul are 4-5 mm lungime, cu aripile anterioare de culoare maro ruginiu până la ocru şi sunt prevăzute cu dungi negre şi albe; şi aripile anterioare şi cele posterioare prezintă franjuri lungi, care înlesnesc planarea în aer a moliilor

Zborul primar al fluturilor a început odată cu înflorirea castanilor. Perioada de zbor a unei generaţii durează aproximativ 3-4 săptămâni. După copulaţie, femela depune până la 40 de ouă rotund - ovale, alb - transparente, de 0,3-0 4 mm lungime fiecare, aşezate pe partea superioară a frunzelor. Pe o frunză de castan sunt depuse până la 300 de ouă a diferite femele. Peste 14-20 zile eclozează larvele. Acestea se hrănesc cu mezofilul frunzelor de castan, formând mine sub epiderma frunzelor arborelui. Copacii afectaţi prezintă deja  nişte frunze de culoare maronie. Perioada de  hrănire a larvelor  durează aproximativ 3-4 săptămâni. Larvele ajunse la completa dezvoltare creează în ţesutul frunzei nişte coconi mătăsoşi şi lenticulari, unde se transformă în pupe. După 2-3 săptămâni ies fluturii din frunze, se împerechează şi depun o nouă serie de ouă. În decurs de un sezon de vegetaţie, se pot dezvolta 3-4 generaţii de molii minieră. Iernarea se face în stadiul de pupă, în frunzele căzute  jos.

Prevenire şi combatere: castanii să fie controlaţi regulat. Frunzele căzute trebuie îndepărtate în întregime, deoarece aici se află şi stadiile de pupă, care iernează în straturile de frunziş. Într-un kilogram de frunziş de castan pot exista până la 4000 de pupe ale moliei miniere. Îndepărtarea frunzişului căzut este necesară pe toată durata perioadei de vegetaţie.

La Institutul de Genetică Fiziologie şi Protecţia Plantelor este elaborat un feromon sexual pentru respectiva insectă. Prin intermediul capcanelor cu feromoni se poate controla populaţia de molii miniere, şi anume prin capturarea în masă a  masculilor, care sunt atraşi de către aceste substanţe biologic active, astfel încât să fie stopată dezvoltarea lor.  

Pe cale chimică molia minieră poate fi combătută prin stropiri, cu ajutorul unui produs insecticid, cun ar fi: dimilin, sumilin (substanţă activă: diflubenzuron), sau lufox (fenoxicarb+lufenuron). Aseste produse au efect atât ovicid (ucide ouăle), cât şi larvicid (ucide larvele).

Dacă aplicaţi preparate chimice, este necesar de asigurat o acoperire bună a frunzelor. Întotdeauna este necesar să urmaţi insrtucţiunile de utilizare, dozare şi precauţiile. În parcuri şi zone publice se vor lua toate măsurile de siguranţă pentru protecţia populaţiei, prin izolarea zonei, unde se execută tratamentul.

 

Totodată, atenţionăm, că conform prevederilor art.35 alin.(1) lit.a) şi b) a Legii nr.228 din 23.09.2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice şi juridice, indeferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sunt obligate să efectuieze cercetarea sistematică a semănăturilor şi a plantaţiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariţiei şi disemnării organismelor dăunătoare. 

                                      

Direcţia protecţia şi sănătatea plantelor, ANSA