• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Rezultatele controlului inopinat al utilizării produselor de uz fitosanitar în plantațiile de căpșuniRezultatele controlului inopinat al utilizării produselor de uz fitosanitar în plantațiile de căpșuni

 

Direcția supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală, ANSA a întreprins mai multe controale la producătorii de căpșuni din raioanele Soroca, Hîncești, Ialoveni, Călărași, Strășeni.

Au fost verificate corectitudinea:

- aplicării tratamentelor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți;

- gestionării de către producător a registrelor de utilizare a produselor de uz   fitosanitar și fertilizanți;

- respectării termenilor de așteptare după aplicarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanți;

De asemenea, conform Hotărârii Guvernului nr. 567 din 16.07.2014 cu privire la aprobarea Programului naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide şi a conţinutului de nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală pentru anii 2015-2020, au fost prelevate probe de căpșuni și transmise în laborator acreditat pentru a analiza prezența reziduurilor de pesticide. În fiecare probă de căpșuni au fost verificate 54 de substanțe active.

Urmare a rapoartelor de încercări de la laborator pentru probele de căpșuni, s-a constatat că în probele analizate de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide. Deci, puteți consuma cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni.

Totodată, ANSA atenționează producătorii agricoli să respecte tehnologiile de cultivare a fructelor și legumelor, să nu facă abuz de utilizare a chimicalelor.  Controale inopinate privind respectarea termenilor de așteptare după aplicare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți până la recoltare vor continua.

 

Direcția Supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală