• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Peste 20 de state s-au întrunit în cadrul unei reuniuni regionale găzduită de ANSASăptămâna curentă, la Chișinău, continua reuniunea experților din țările Europei și Asiei Centrale și a punctelor de contact naționale ale Convenției Internaționale pentru Protecția Plantelor (IPPC) în cadrul seminarului dedicat pregătirii poziției regionale cu privire la standardele internaționale de sănătate a plantelor, dezvoltării cunoștințelor în domeniul fitosanitar și împărtășirii celor mai bune practici privind sănătatea plantelor. Acest eveniment își propune să sensibilizeze importanța dezvoltării capacității personalului, instituțiilor și sistemelor la nivel național de a îmbunătăți sănătatea plantelor. 

Atelierul va aborda, de asemenea, pregătirile pentru Anul Internațional al Sănătății Plantelor din 2020 și va încuraja participanții să discute despre cum să-l promoveze în țările lor.

Francisco Javier Trujillo Arriaga, președintele Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare, care servește ca organ de conducere al IPPC, a declarat că „Anul internațional al sănătății plantelor va înainta sănătatea și protecția plantelor pe agenda politică și va crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la importanța acesteia în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.”

Amintim, că atelierul se desfășoară în perioada 2 - 5 septembrie 2019, fiind organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Secretariatul IPPC în colaborare cu FAO și Organizația Europeană și Mediterană pentru Protecția Plantelor. Această reuniune regională din Moldova este unul dintre cele șapte ateliere regionale anuale IPPC organizate în întreaga lume în anul 2019, cu tematica „Dezvoltarea capacităților în domeniul sănătății plantelor”.

 

Plantele produc oxigenul pe care îl respirăm și constituie 80 la sută din alimentele pe care le consumăm. Mai simplu spus, sănătatea plantelor este vitală pentru sănătatea umană. Conform estimărilor FAO, cu toate acestea, până la 40% din culturile alimentare se pierd în fiecare an pentru a planta dăunători și boli. Acesta este motivul pentru care activitatea Convenției internaționale pentru protecția plantelor (IPPC) pentru a proteja sănătatea plantelor este atât de importantă.

Convenția internațională pentru protecția plantelor este un tratat internațional instituit în 1952 cu misiunea de a proteja resursele vegetale ale lumii prin prevenirea introducerii și răspândirii dăunătorilor nocivi. Secretariatul IPPC este găzduit de FAO.