• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Notă informativă cu privire la efectuarea evaluării reviziei de toamnă în ramura apicolă



 

          

                                                            Notă informativă

    cu privire la efectuarea evaluării reviziei de toamnă în ramura apicolă

    

    Conform   recomandărilor  Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor  din 05.09.2018 nr.01-6/2762, pentru reglementarea activitatii in apicultura, subdiviziunile teritoriale au instituit comisii raionale de evaluare a reviziei de toamnă in ramura nominalizată la prisacile  din teritoriu republicii dispuse iernatului apicol 2018-2019.

 

  În perioada respectivă, grupurile de lucru instituite în subdiviziunile teritoriale ANSA  au evaluat situaţia în ramura apiculturii, acordînd consultaţii şi propuneri  respective deţinătorilor apicoli pe marginea  problemelor zooveterinare de creştere, ameliorare, exploatare raţională a albinei melifere, profilaxiei bolilor, administrarea medicamentelor recomandate, tehnologiilor avansate   şi obţinerii produselor apicole calitative etc. în perioada respectivă.Totodată au fost verificate amplasarea stupinelor, respectarea cerinţelor sanitar-veterinare la stupăriile  deţinătorilor de albini cît şi evidenţa zootehnică în ramură.

 

 În total,  la 01.10.2018 din 6875 stupine paşaportizate cu 225753 familii au fost supuse evaluării 4264 de stupine cu un numar de 180441 stupuri de albini alcătuind 62 procente din ele, sau 80 la sută din numărul de familii înregistrate, evident fiind verificate albinăriile cu un număr mai mare de familii. In timpul estimării au fost intocmite acte de control cu examinarea situatiei în  domeniu., înaintaţi termini de lichidare a neajunsurilor depistate, etc.

In rezultatul evaluarii situatiei in teritoriu, s-a constatat că majoritatea relativă a stupinilor de albine sunt amplasate corespunzător cerinţelor actuale, indestulate cu o cantitate suficienta de hrana pentru perioada rece a anului si pregatite către iernat.Starea albinelor este satisfăcătoare-bună. Deţinătorii de stupine au aplicat măsuri concrete de protecţie împotriva maladiilor infecţioase şi parazitare în apicultură. Productivitatea de miere colectată în perioada respectivă în medie pe republică de la o familie constitue 23 kg.s-au cu 2 kg mai putin de cît în perioada anului 2017. În raioanele Taraclia, Vulcăneşti, Anenii-Noi, Stefan-Voda, Telenesti, Cantemir, Nisporani, productivitatea unei familii a constatat respectiv  45,35,34,32,31,29 şi 29 kg de miere.O creştere neînsemnată se observă în raioanele de sud unde productivitatea unei familii alcătuieşte 28-29 kg miere.În raioanele de centru şi nord indicile nominalizat reprezintă circa 14-27 kg. Aceste rezultate au avut o tendenţă nesemnificativă de majorare din considerentul unui an mai favorabil în apicultură.

Reeşind  din informaţiile prealabile colectate din  teritoriu,  pe parcursul perioadei apicole 2018  producerea  mierii de albine în republică constituie circa 5000 tone.

 În perioada apicolă respectivă  în raioanele republicii nu au fost înregistrate cazuri de  mortalitate în masă. In raioanele Edinet, Hincesti, Leova, Cahul au fost inregistrate cazuri de otravire partial a albinelor lucratoare ca rezultat a nerespectarii  cerintelor Legii apicilturii nr.70 din30.03.2006. Aceste încălcări a legislatiei in vigoare din partea agentilor economici precum si de catre apicultori au fost discutate in cadru intrunirilor teritoriale a apicultorilor si detinatori de terenuri agricole.

Conform planului de actiuni pentru remedierea situatiei in domeniul apicol au fost in total prelevate  803 probe fiind cercetate in laboratoarele teritoriale si CRDV, in majoritatea lor avînd rezultate negative. 16 probe au dat rezultate pozitive şi anume în r-nul Criuleni, la Varooză.

  

 Cu scop de  profilaxie si combatere a maladiilor apicultorii permanent utilizează în majoritate produse farmaceutice de uz veterinar recomandate în apicultură.

 

În perioada respectivă, membrii comisiilor de lucru în teritoriu au formulat propuneri si recomandări in vederea lichidarii neajunsurilor, inbunăţăţirii expluatării raţionale a albinelor melifere, profilaxiei bolilor si administrarii medicamentelor recomandate.

 

 

 

 Serviciul supraveghere zootehnică