• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

La ANSA a avut loc o conferință de presă privind măsurile de prevenire a livrării produselor alimentare neconforme la instituțiile de învățământ generalConferința de presă a fost deschisă de Ela Malai, Director general interimar ANSA. Dumenaei a menționat, că asigurarea alimentației sănătoase a copiilor este o prioritate pentru Agenție,, în acest sens fiind întreprinse  activități planificate și inopinate de control, dar și de prevenire a situațiilor de risc. Agenția reacționează operativ la toate semnalele parvenite de la școli și grădinițe, reușind, astfel să schimbe spre bine situația privind alimentația în școli și grădinițe, atât în capital, cât și în mediul rural.

În informația prezentată jurnaliștilor, Ion Toma, Director general adjunct ANSA a specificat că  în primul semestru al anului, inspectorii Agenției au  întocmit peste 40 de procese-verbale, cu amenzi de aproximativ 55 mii de lei, urmare a controalelor în blocurile alimentare ale instituţiilor de învăţământ general din ţară. Totodată, inspectorii au emis şi peste 300 de prescripţii, necesare pentru înlăturarea neajunsurilor depistate. Directorul general adjunct  a explicat că specialiştii din subdiviziunile ANSA au un plan naţional aprobat la fiecare început de an, care prevede un anumit număr de controale. Potrivit responsabilului, de regulă, fiecare cantină din şcoală sau grădiniţă din ţară este verificată de circa două ori pe an. “Totuşi, în caz de necesitate, periodic, ANSA revizuieşte şi emite dispoziţiile necesare ca unele instituţii, în special cele unde anterior au fost depistate nereguli, să fie monitorizate suplimentar”, a precizat Ion Toma.

Dl Toma a constatat că în ultimii trei ani, datorită unei conlucrări eficiente cu instituţiile de învăţământ, autorităţile locale, "în ţară se înregistrează o dinamică pozitivă în ceea ce ţine de dotarea tehnică, reparaţia curentă, reglementarea procesului de achiziţii publice ş.a. în unităţile de alimentaţie în şcoli şi grădiniţe".

În această ordine de idei, vicedirectorul ANSA a menţionat că în grădiniţa 177 din capitală, ajunsă recent în vizorul presei în urma semnalelor parvenite la preşedinţia R. Moldova privind livrarea unui lot de produse alterate, controalele regulamentare nu au arătat nereguli în acest sens. Ion Toma a declarat că miercuri, 7 august, în această instituţie au fost prelevate probele necesare şi va fi urmărit de la începutul anului tot procesul de achiziţie, livrare, păstrare etc. a alimentelor. “Se va efectua o anchetă şi după ce vom avea rezultatele de la toate investigaţiile, ne vom putea pronunţa asupra acestui caz. Deocamdată, este prematur de făcut unele concluzii”, a relevat responsabilul de la ANSA.

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a reiterat că în cazul depistării în cantinele publice pentru copii a produselor neconforme, răspunderea o poartă atât agentul economic furnizor, cât şi administraţia instituţiei de învăţământ. “Îndemnăm conducerea şcolilor şi grădiniţelor să dea dovadă de responsabilitate şi să anunţe structurile ANSA atunci când depistează produse inadmisibile pentru folosirea în alimentaţie, pentru a nu pune în pericol sănătatea, ba chiar şi viaţa copiilor”, a concluzionat Ela Malai, director general interimar ANSA.

La conferința de presă a fost invitată și a participat  cofondatoarea  Asociației  “Părințiii Solidari”, Ala Revenco, care a prezentat o informație a activităților inițiate și s-a referit la problemele existente în alimentația copiilor de la școli și grădinițe.

 

Serviciul de presă ANSA