• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Inspecția sectoarelor de producere a semințelor și materialului săditorÎn conformitate cu art. 20, alin.(1) al Legii 68/2013 despre semințe, controlul sectoarelor semincere (inspecția în câmp) se efectuiază de către inspectorii de stat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nominalizați anual prin ordinul Directorului general, în baza declarațiilor de multiplicare prezentate către Agenție.

Din prima decadă a lunii iunie a anului 2019 inspectorii responsabili de controlul semințelor și materialului săditor au purces la exercitarea în teritoriu a controlului asupra sectoarelor semincere și a pepinierelor horticole. Actualmente este în toi aprobarea sectoarelor semincere de culturi cerealiere păioase și leguminoase, precum și efectuarea primului control în sectoarele de hibridare a culturilor agricole și sectoarelor semincere legumicole, dar și pepinierelor horticole.

Inspectorii responsabili pentru inspectarea sectoarelor de producere a semințelor, precum și a materialului de înmulțire și săditor al culturilor agricole și horticole perfectează documentele de inspecție în câmp, iar în cazul neconformităților sunt întocmite acte de rebut sau respingere a sectoarelor semincere.

Se resping fără a se mai efectua determinări de identitate, puritate biologică culturile care:

- provin dintr-un material care nu are acte oficiale de provenienţă;

- nu au asigurată distanţă de izolare în spaţiu nici după eliminările unei părţi din cultura certificată;

- sunt atacate de boli sau dăunători de carantină;

- sunt grav afectate de calamităţi şi dau producţii foarte mici şi de calitate necorespunzătoare;

- au trecut prin intemperii de natură să modifice structura soiului.

- sunt puternic impurifîcate, îmburuienite sau afectate de boli şi dăunători, care afectează calitatea seminţelor şi materialului săditor.

Unii producători de semințe sunt antrenați pentru producerea semințelor  în scopul exportului în țările UE, dat fiind faptul că Republica Moldova a obținut în anul 2018 echivalența inspecțiilor și certificării semințelor din Republica Moldova cu cele din UE.