• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Informația privind starea fitosanitară a culturilor agricole până la data de 30 august, curentInformația

privind starea fitosanitară a culturilor agricole

până la data de 30 august, curent

 

În decursul lunii august pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme preponderent caniculară şi cu deficit de precipitații. Temperatura medie lunară a aerului a constituit +21..+24ºС, temperatura maximă a aerului a urcat până la +37ºС stația meteorologică Bălțata, iar cea minimă a aerului a scăzut până la +9ºС (stația meteorologică Bravicea,  Bălțata). Suma precipitațiilor căzute a constituit 10-40 mm.

Condițiile climaterice din această perioadă au fost favorabile pentru coacerea fructelor și strugurilor, însă regimul termic ridicat și deficitul de precipitații au contribuit la uscarea solului, creând condiții nefavorabile pentru formarea recoltei culturilor prășitoare și legumicole, precum și pregătirea terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.

În astfel de condiții a continuat dezvoltarea și răspândirea majorității speciilor de boli și dăunători ale culturilor agricole.

A continuat dauna de larvele buhelor polifage (fructificațiilor, verzei, legumelor, semănăturilor) la culturile prășitoare, și s-a semnalat zborul cu depunerea ouălor din generația a III-a a buhei fructificațiilor.

Pe câmpurile de sub spicoase (samuraslă) a continuat depunerea ouălor  și eclozarea larvelor gândacului ghebos și zborul muștei suedeze.

La porumb a continuat atacul larvelor sfredelitorului porumbului (pe 41% din totalul de 7829 ha cercetate) și dauna cauzată de viermele vestic al rădăcinilor de porumb (pe 5677 ha din suprafața totală cercetată 15718 ha). A continuat de asemenea dezvoltarea  bolilor de tăciune (pe 596 ha din suprafața totală cercetată de 10019 mii ha).

La  floarea soarelui  a continuat dezvoltarea putregaiului alb, alternariozei (80,4% suprafață afectată), fomozei (81% suprafață afectată) și fomopsisului (65% suprafață afectată din suprafața totală cercetată de 11813) la tulpină.

La sfecla de zahăr  a continuat infectarea plantelor de cercosporioză, fomoză și făinare.

La cultura de soie s-a semnalat zborul moliei (salcîmului) păstăilor de soia din generația a III-a (Rîșcani, Glodeni, Sîngerei, dar și manifestarea simptomelor de bacterioză (99% suprafață afecatată din totalul de 2322 mii ha cercetate).

La culturile  solonacee (cartof, vinete, tomate) a continuat dauna provocată de larvele din a II-a generație  a gândacului din Colorado,  dezvoltarea fitoftorozei, pătării negre bacterienemacrosporiozei, septoriozei, virozelor.

La castraveți, pepenii verzi și galbeni a continuat dezvoltarea bacteriozei, manei și făinării.

A continuat dăunarea verzei de larvele buhei verzei din a II-a generație.

În livezile de semințoase au continuat să dăuneze moliile defoliatoare, păduchele din San Jose, moliile miniere din generația a III-a, a continuat zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor, viermelui oriental din generația a II-a, depunerea ouălor și eclozarea larvelor acestora.

Totodată, a continuat dezvoltarea făinării (879 ha afectate din suprafața totală cercetată de 2016 ha).

Speciile de sâmburoase au continuat să fie atacate de putregaiul fructelor,  ciuruire a frunzelor de natură micotică și bacteriană, dezvoltarea polistigmozei (52% suprafață afectată din totalul de 1111 ha).

La viţa de vie a continuat zborul fluturilor cu depunerea ouălor și eclozarea larvelor moliei  verzi a strugurilor din generația a III-a.

Dintre boli, a continuat dezvoltarea manei, făinării (4419 ha afectate, din totalul de 5476 ha cercetate), putregaiului cenușiu (61% suprafață afectată din totalul de 2452 ha cercetate), antracnoza.

 

 

 

Direcția protecția plantelor