• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

INFORMȚAȚIA privind toxicoinfecția alimentară înregistrată într-un local de alimentație publică din municipiul ChișinăuÎn urma petrecerii la un eveniment, într-o sală de festivități din municipiul Chișinău, la care au participat 74 de persoane inclusiv și opt copii, mai multe persoane au acuzat simptome de toxiinfecție cu adresarea ulterioară la instituțiile medicale.

Conform informației parvenite din partea CSP municipal, 38 de persoane sunt spitalizate, iar cinci urmează tratament la domiciliu.

Inspectorii ANSA de la DMSA Chișinău, fiind notificați despre cazul de toxiinfecție s-au deplasat  la fața locului, unde a fost deschisă o anchetă epidemiologică. În cadrul acestei anchete s-au întreprins următoarele acțiuni: determinarea trasabilității produselor alimentare - materie primă, utilizate la prepararea bucatelor, starea sanitar-igienică a blocului alimentar, condițiile de preparare și păstrare a bucatelor, respectarea regimurilor termice de procesare și păstrare a preparatelor, prelevarea probelor diurnă a bucatelor gata și a materiei prime pentru investigații de laborator,conformitatea personalului implicat în procesul tehnologic rigorilor prevăzute de legislația în vigoare.

În rezultatul acestor investigații s-a constat  că produsele alimentare achiziționate au fost însoțite de documente de proviniență și calitate, fapt ce atestă trasabilitatea acestor produse. Fluxurile tehnologice corespund normativelor în vigoare.  Personalul antrenat în manipularea produselor alimentare dispune de certificate medicale.

La moment ancheta epidemiologică este în derulare, investigațiile sunt făcute de comun acord cu specialiștii din cadrul CSP Chișinău.  Odată cu finalizarea examenelor de laborator și elucidarea tuturor circumstanțe, va fi stabilită cauza intoxicației. ANSA va prezenta informații suplimentare pe măsura derulării anchetei.

 

Direcția unități comerț, alimentație publică și protecția consumatorilor, ANSA