• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, a participat, alături de Prim-minisrul Pavel Filip, la Ziua Guvernului în raionul DondușeniÎn cadrul întrevederii echipei guvernamentale cu reprezentanții administrației publice locale, dar și cu producătorii agricoli din partea locului, au fost abordate  mai multe probleme din domeniul agriculturii și a siguranței alimentelor. S-a menționat necesitatea unui control mai rigid a diferitor magazine ambulante, în special a partidului Șor, care, până la demararea alegerilor parlamentare cutreieră satele, propunând locuitorilor diferite produse, care nu întotdeauna corespund rigorilor de siguranță a alimentelor. În altă ordine de idei, la întrevederea cu agenții economici din raion, s-a vorbit despre necesitatea de identificare a noilor piețe de desfacere a producției agricole, dat fiind faptul că, în anul curent a fost crescută o recoltă bogată de fructe, în special, de mere și prune, dar agricultorii nu prea au benficat de venituri, fiind nevoiți, deseori, să vândă recolta întreprinderile de procesare la prețuri scăzute.   

Dl Gaberi, în discuțiile cu mai mulți producători, a vorbit  despre posibilitățile de export a producției agricole, menționând în special, că în urma auditului DG SANTE, producătorilor de semințe din republică li s-a oferit dreptul de export a semințelor pe piața din cele 28 de state, membre a Uniunii Europene. Exportul, a manționat Dl Gaberi, poate fi început de la 1 decembrie, curent, dar agenții economici urmează să efectueze pregătirile necesare,  inclusiv și stabilirea de relații cu partenerii din UE, astfel ca exportul să decurgă în strict concordanță cu cerințele  cu standardele europene.

Aflat la Donduțeni, Directorul General ANSA a vizitat Direcția teritorială din raion. Vorbind despre activitatea Agenției în noile condiții, Dl Gaberi a accentuat necesitatea încadrării mai eficiente în procesele de control a produselor destinate exportului sau comercializării pe piețele locale, dar și a verificărilor privind păstrarea și utilizarea corectă a preparatelor de uz ftosanitar. Directorul General ANSA a atras atenția la necesitatea continuîrii mai insistente a procesului de înregistrare a producătorilor care comercializează produsele pe piața locală sau la export.

În aceiași zi, Dl Gaberi a vizitat una dintre cele mai mari întreprinderi agricole din raion, Societatea Comercială “Rom-Cris” din satul Târnova, specializată în producerea ouălor și a cărnii de pasăre, unde a luat cunoștință de experiența acestei unități de producerei, care prin  instalația de fabricare a biogazului, reușește nu doar să proceseze toate deșeurile, dar și se producă energie electrică, asigurând buna funcționare a întreprinderii, dar și un venit suplimentar, dat fiind că o parte din energia obținută este livrată în rețelele electrice locale. În alt aspect, Directorul General a menționat permanenta atenție acordată de către conducerea acestei întreprinderi calității și siguranței alimentare a produselor livrate în rețeaua comercială locală și la export.

Serviciul de presă ANSA