• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 26 46 40
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Din cauza fraudelor, companiile pierd bani, clienții pierd încrederea, iar cetățenii își pierd sănătateaDin cauza fraudelor, companiile pierd bani, clienții pierd încrederea, iar cetățenii își pierd sănătatea
 

La această concluzie s-a ajuns astăzi în cadrul unei discuții în format de videoconferință dintre Oleg Lișcenco, directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), inspectorul principal Direcția siguranța și calitatea produselor alimentare de origine nonanimală, Ana LAUR, managerii unor companii, precum și reprezentanții mediului academic.

Evenimentul cu tema ”Frauda Alimentară – discuții între mediul academic, producători din domeniul alimentar și autorități” a fost organizat de către Departamentul Economie și Management și Departamentul Tehnologia Produselor Alimentar a Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Oleg Lișcenco a remarcat că responsabilitatea pentru reducerea riscului și pentru a asigura autenticitatea produselor alimentare o poartă fiecare.

„Frauda alimentară a existat de când omul a vândut produsele alimentare. Prevalența fraudei alimentare poate fi privită ca un aisberg. Vârful aisbergului îl reprezintă cazurile de fraudă pe care autoritățile le detectează, iar partea scufundată reprezintă cazurile de fraudă nedetectate și neurmărite. Din cauza fraudei, companiile pierd bani, clienții își pierd încrederea. Dar dincolo de costul economic, frauda alimentară poate dăuna sănătății publice și poate deteriora brandurile. În fața amenințării de fraudă alimentară, toți actanții din lanțul alimentar trebuie să ia măsuri pentru reducerea riscului și pentru a asigura autenticitatea produselor alimentare.”

Cu precizări asupra modalităților de identificare și soluționare a cazurilor de fraudă alimentară, s-a expus inspectorul principal Direcția siguranța și calitatea produselor alimentare de origine nonanimală, Ana LAUR, a cărei prezentare poate fi accesată aici.

De un real interes practic, a fost prezentarea lui Iovu Andrei, Manager Calitate, compania LACTALIS ALBA SRL, care a realizat o studiu cu tematica: „Falsificarea produselor lactate în Republica Moldova”.

Comunicatori din partea mediului academic au fost Macari Artur, șef DTPA, care a prezentat impactul fraudei alimentare asupra calității produselor alimentare, care sunt cele mai frecvente practici de falsificare a produselor alimentare (de origine animală și non animală).

Conferențiarul universitar Oberst Ala, doctor DEM, a adus în vizorul participanților formele fraudei alimentar și factorii de risc ce determină apariția acesteia.

Pe final de sesiune, toți participanții au concis unanim asupra beneficiului realizării unui asemenea eveniment, întrucât discuțiile au generat un schimb de experiență eficient între mediul academic, operatorii din domeniul alimentar și autoritățile competente.

Abordarea subiectului fraudei alimentare, subiect atât de sensibil pentru domeniul economic, oferă oportunitatea educării viitorilor ingineri, tehnologi și, de ce nu, a tuturor consumatorilor.