• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Comunicat de presăPrintr-o scrisoare a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară  ( Россельхознадзор) din Federaţia Rusă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor   a fost informată despre decizia de stopare a importului de produse vegetale din raioanele Cantemir și Ialoveni cu codul tarifar 0809 (caise, vişine  cireşe, piersici, nectarine, prune şi porumbe proaspete). Motivul luării deciziei este infectarea prunelor cu agentul pathogen Monilinia fructicola.      

În scrisoare este inclusă și solicitarea de a indica în certificatele fitosanitare informaţia despre producător și dizlocarea plantației.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a informat inspectorii din toate subdiviziunile teritorale, asociaţiile producăîtorilor şi exportatorilor de fructe din R. Moldova despre conținutul scrisorii.

Totodată, în scopul prevenirii exportului fructelor infestate cu agentul pathogen Monilinia fructicola şi dăunătorul Grapholita molesta, ANSA a elaborat măsuri preventive. Astfel, prin ordinal nr. 576 din 24.10.18 Agenția  a obligat exportatorii de fructe sîmburoase în Federaţia Rusă să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismiului de carantină pentru statul importator. Doar în baza acestor analize se perfectează certificatul fitosanitar de export.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a inițiat o anchetă de serviciu pentru a stabili trasabilitatea produsului notificat de partea rusă,  va analiza documentele și  rezultatele de laborator și va publica suplimentar rezultatele anchetei.

În funcție de rezultatele anchetei, ANSA va solicita  Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Россельхознадзор) crearea unei comisii mixte pentru inspectarea în comun,  cu prelevări de probe de  fructe  din depozitele frigorifice atit din raionalele menţionate cît şi din alte raioane la alegerea Federaţiei Ruse.

 

Serviciul de presă