• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 26 46 40
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA vine cu unele recomandări pentru agenții economici din domeniul comerț și alimentație publică si unități de procesare a alimentelor de origine animală privind situația epidemiologică a infecției COVID-19



ANSA vine cu recomandări către agenții economici și unitățile de procesare a alimentelor de origine animală

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu unele recomandări către agenții economici din domeniul comerț și alimentație publică de tip închis privind situația epidemiologică a infecției COVID-19

  1. Amenajarea spațiilor de comerț în locul în care să se regleze fluxul persoanelor, pentru asigurarea respectării distanței sociale, în scopul evitării contactului direct cu persoanele cu statut de sănătate necunoscut;
  2. Admiterea strictă spre comerț doar a produselor conforme reglementărilor din domeniul alimentar;
  3. Zonarea teritoriului, inventarierea și numerotarea locurilor de comerț, înregistrarea și evidența persoanelor care comercializează produsele alimentare (inclusiv persoanele fizice care comercializează producția proprie fără contract);
  4. Echilibrarea volumului de produse alimentare recepționate pentru comercializarea zilnică și asigurarea cu spații de depozitare suficiente, în scopul evitării păstrării produselor în locuri nedestinate pentru aceasta;
  5. Aprovizionarea personalului vînzător și auxiliar cu echipament de protecție (manuși, șorțuri, halate, măști etc.);
  6.  Limitarea interacționării directe a cumpărătorilor cu produsele alimentare neambalate, prin restricționarea comercializării acestora și asigurarea cumpărătorilor cu mănuși de unică folosință;
  7. Administratorii unităților de depozitare, transportare, comercializare și procesare a produselor alimentare, unităților de alimentație publică autorizați în domeniul preparării și distribuirii produselor alimentare și bucatelor gata în regim catering vor asigura transportarea produselor alimentare și a bucatelor gata doar în unități de transport autorizate sanitar-veterinar, cu asigurarea măsurilor sanitare de dezinfecție corespunzătoare, cu înregistrarea acțiunilor respective în conformitate cu reglementările în domeniu;
  8. Expunerea panourilor informative la loc vizibil, cu informații utile pentru vînzători și cumpărători. Totodată, informarea cetățenilor prin intermediul mijloacelor locale de informare (radiou ș.a.);
  9. Întreţinerea permanentă a stării de curăţenie generală în instituțiile sociale și în instituțiile de alimentație publică de tip închis, prin dotarea şi folosirea corespunzătoare a materialelor de curăţenie şi a substanţelor biodistructive şi prin spălarea şi dezinfectarea zilnică;
  10.  Igienizarea și dezinfectarea periodică a încăperilor, utilajului, inventarului, instrumentarului de lucru, echipamentului de protecție, coșurilor și cărucioarelor pentru cumpărături, după fiecare manipulare, cu dezinfectanți uzuali admiși;
  11.  Organizarea și petrecerea permanentă a măsurilor sanitare cu efectuarea operațiunelor de igienizare și dezinfectare generală a teritoriului, spațiilor comerciale, inventarului, instrumentarului s.a. materiale;
  12.  Păstrarea și depozitarea substanţelor de igienizare în recipiente nealimentare, marcate corespunzător. Orice reziduuri de detergenţi sau substanţe dezinfectante de pe suprafaţă care pot veni în contact cu produsele alimentare sînt îndepărtate prin spălare minuţioasă cu apă potabilă curgătoare înainte de folosirea suprafeţei sau a instalaţiei pentru manipularea produselor alimentare;
  13.  Numirea persoanei responsabile de realizarea măsurilor sanitare și de monitorizarea și evidența stării de sănătate a personalului angajat (vînzătorilor), prin controlul zilnic al stării de sănătate, inclusiv semnarea zilnică în registrul de sănătate pe propria răspundere.

Recomandări pentru unități de procesare a alimentelor de origine animală privind situația epidemiologică a infecției COVID-19

  1. Elaborați o listă cu toate persoanele pe care trebuie să le contactați în situația în care apar evenimente neprevăzute: furnizori, medici veterinari de liberă practică, medici veterinari oficiali, reprezentanți ai societăților de neutralizare, personal de înlocuire, șoferii.
  2. Pregătiți și aplicați un plan de măsuri în cazul în care cineva prezintă simptomele de infectare cu COVID-19 (tuse uscată, febră, stare de rău) la întreprindere. Acest plan ar trebui să includă cel puțin:
  1. Identificarea unei camere sau unei zone în care cineva care se simte rău sau care prezintă simptome să poată fi izolat în siguranță;
  2. Pregătirea și aplicarea unui plan de măsuri dacă un angajat, un membru al personalului sau un furnizor de servicii se dovedește pozitiv pentru COVID-19;
  1. Promovați spălarea periodică și completă a mâinilor de către angajați, contractanți și clienți.
  1. Puneți dozatoarele cu substanțe dezinfectante pentru mâini în locuri ușor accesibile în perimetrul locului de muncă.
  2. Asigurați-vă că aceste distribuitoare sunt reumplute în mod regulat.
  1. Informați-vă angajații, contractorii și clienții că, dacă COVID-19 începe să se răspândească în comunitatea dvs., oricine are chiar și o tuse ușoară sau o febră de grad scăzut (37,3 C sau mai mult) trebuie să rămână acasă.
  2. De asemenea, ar trebui să stea acasă (sau să lucreze de acasă) dacă au fost nevoiți să ia simple medicamente, cum ar fi paracetamol / acetaminofen, ibuprofen sau aspirină, care pot masca simptomele infecției.
  3. Practicați modalități de a saluta fără a atinge.
  4. Încurajați angajații să-și acopere fața cu pliul cotului sau cu un material textil, dacă tușesc sau strănută.
  5. Oferiți șervețele de unică folosință și pubele închise pentru a le arunca.
  6. Furnizați datele de contact sau un număr de linie de asistență medicală la care angajații pot apela.
  7.  Evitați să trimiteți angajați care pot prezenta un risc ridicat (de exemplu, angajați mai în vârstă și cei cu afecțiuni medicale, precum diabet, boli de inimă și plămâni) în zone unde evoluează COVID19.

Pentru a preveni răspândirea infecției COVID – 19

ANSA este în permanent contact cu alte instituții implicate în gestionarea unor situații de criză: Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Economiei și Infrastructurii și Primaria mun.Chișinau.

ANSA recomandă consumatorilor să procure produse alimentare, fără a face stocuri exagerate, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, pentru a avea garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar-veterinar și care pentru siguranța alimentelor, sunt depozitate în condiții corespunzătoare de respectare a regimului termic și igienă.