• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 26 46 40
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA anunță că toate focarele de pestă porcină africană înregistrate anterior pe teritoriul republicii, au fost lichidatePe data de 11.11.2018 a fost ridicate restricțiile aplicate la ultimul focar de PPA din Comrat. Astfel, la moment sunt lichidate toate focarele de PPA înregistrate la porcii domestici în republică.

Succesul se datorează implicării Guvernului, Autorităților Publice Locale și conlucrării interinstituționale (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Serviciul Vamal, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Agenția Moldsilva, Inspectoratul General de Poliție, Departamentul Trupelor de Carabinieri).

Reamintim că în Republica Moldova, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 30  de focare, dintre care 26 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice, fiind nimiciți din cauza bolii 402 porci și 13 mistreți.

În total, în Republica Moldova în perioada anilor 2016- 2018 au fost înregistrate 46 de focare, fiind astfel nimiciți din cauza bolii 642 porci domestici și 20 mistreți.

Ultimul focar de pestă porcină africană a fost înregistrat pe data de 26 septembrie, curent, fiind amplasat într-o gospodărie particulară din Comrat, unde erau întreținuți 40 de porcine.

ANSA atenționează, că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA.  Nu utilizați în hrana porcilor resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane, nu procurați produse alimentare din carne de porc, din țările vecine, la frontieră produsele vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl prezintă. 

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent medicii veterinari în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Reiterăm, că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor.

 

Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor