• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA întreprinde măsurile de rigoare de eradicare a focarului de pestă porcină africană din sudul republiciiImediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Comrat cu raza de acoperire și a raionului Ceadîr-Lunga, a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci în satul Beșghioz, specialiștii subdiviziunii teritoriale au intervenit, deplasându-se la fața locului pentru examinarea situației. La fața locului s-au deplasat imediat și colaboratori din cadrul aparatului central al Agenției. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul de suspiciune la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

A fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale a UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), prezidată de Prim -vicebașcanul Găgăuziei Vadim Ceban, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Comrat cu raza de acoperire și a raionului Ceadâr-Lunga, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și  eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1368 din 19-12-2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare.

Totodată, Agenția menționează importanța evidenței animalelor conform prevederilor Legii nr. 231 din 20.07.2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor, astfel încât ulterior proprietarii de animale să poată beneficia de despăgubiri prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 645 din 19.07.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

În funcție de evoluția bolii, vom actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană.