• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA în comun cu FAO organizează un trening pentru profilaxia combaterii și controlului Dermatozei Nodulare BovineANSA în comun cu FAO organizează un trening

pentru profilaxia combaterii și controlului  Dermatozei Nodulare Bovine

 

                Trainingul se desfășoară în perioada 05- 08 noiembrie 2018 și include partea teoretică și un exercițiu în teren.

         Scopul trainingului este instruirea medicilor veterinari oficiali privind studiile epizootice, manifestările clinice, morfopatologice, precum și măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a dermatozei nodulare bovine. Medicii oficiali instruiți vor servi ulteriori drept formatori de bază în desfășurarea unor instruiri similare la nivel teritorial, menite să instruiască medicii veterinari de liberă practică și fermierii.

         Trainingului este moderat de către Vitalie Carauș, Șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul ANSA și are drept lectori experți de talie mondială (Daniel Beltran - Alcrudo, Nadan Galano, Tsviatco Alexandrov, ), care posedă experiență vastă în controlul și combaterea acestei entități nozologice.

         Dermatita nodulară virală - este o boală infecțioasă specifică bovinelor, caracterizată prin febră, erupție cutanată și limfoadenită, cu evoluție în general benignă la animalele adulte, dar gravă la tineret. Face parte din lista bolilor oficial notificabile.

Boala este produsă  de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Transmiterea virusului încă nu este bine cunoscută , numeroase surse de specialitate impută transmiterea  bolii prin intermediul insectelor Culex, Aedes, Lyperosia și Biomyia fasciata. Contaminarea de asemenea poate ave loc prin consumul de furaje sau apă contaminată cu saliva animalelor bolnave. Transmiterea direct între animalele sănătoase și cele bolnave nu a putut fi dovedită cu certitudine. Tabloul clinic al bolii variază între evoluții inaparente și evoluții foarte grave, cu formă acută, subacut sau cronic. La debutul bolii se instalează febra, anorexia, salivația și jetajul, la care se adaugă, după 48 de ore, erupția cutanată nodulară pe bot, gât, periocular, piept, coapse și alte regiuni corporale, dar și pe mucoasa nazală si bucală. Nodulii sunt dureroși, duri la palpare, circumscriși, cu diametrul de 0,2-5 cm, situați profund în grosimea pielii și extinzându-se până în derm, țesutul subcutanat și chiar până în mușchi, iar pe secțiune sunt slăninoși, de culoare gălbuie.

În Republica Moldova boala respectivă nu a fost înregistrată oficial niciodată.

 

Pentru mai multe informații accesați pagina web a Agenției (rubrica „Sănătatea și bunăstarea animalelor” sau  „Informații publice  (Direcția Supraveghere sanitar-veterinară”).

Direcția supraveghere sanitar-veterinară