• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Ambasadorul Lituaniei în vizită la ANSAAmbasadorul Lituaniei în vizită la ANSA

La invitația Directorului General ANSA, Gheorghe Gaberi, Excelența Sa Domnul Kestutis Kudzmantas, Ambasadorul Republicii Lituania în Moldova, a întreprins o vizită oficială la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În cadrul întrevederii cu Directorul General, Domnul Ambasador a menționat însemnătatea colaborării bilaterale cu țara noastră, ținând cont de contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, importanța Agenției pentru garantarea protecției consumatorului, dar și sprijinirea agenților economici din domeniul alimentar în corespunderea standardelor internaționale ce țin de siguranța și calitatea produselor alimentare. Experiența Lituaniei prezintă un interes deosebit pentru Moldova și ar putea contribui la îmbunătățirea situației în mai multe domenii.

Directorul General, Domnul Gaberi, a mulțumit Guvernului Republicii Lituania pentru sprijinul acordat Agenției în procesul de consolidare a capacităților instituționale, de care a beneficiat pe parcursul ultimilor ani în cadrul proiectelor bilaterale cu scopul de a aduce țara noastră mai aproape de piețele Uniunii Europene. Astfel, în 2017 Agenția a beneficiat de sprijin din partea Lituaniei în cadrul proiectului „Sisteme de control a calității laptelui crud și produselor lactate”, activitățile de bază fiind îndreptate spre testarea calității produselor lactate din import, organizarea unei vizite la un laborator lituanian de referință, precum și organizarea unui seminar pentru inspectorii Agenției și agenții economici din sector. Un alt domeniu de importanță națională în care Guvernul Lituaniei a acordat sprijin Moldovei este sectorul cărnii de pasăre și ouă, în contextul implementării Foii de parcurs pentru deschiderea exportului acestor produse în UE. Proiectul a avut drept scop consolidarea capacităților controlului oficial în domeniul siguranței alimentelor, instruirea specialiștilor din cadrul Laboratorului Național de Referință, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, privind principiile de identificare a Salmonelei, și organizarea unei vizite de studiu pentru operatorii economici din domeniul avicol în Lituania pentru a se familiariza cu principiile de organizare a întreprinderilor în UE.

La întrevedere au participat și reprezentanții proiectelor de asistență UE în cadrul Agenției: dl Zenonas Stanevicius – Înalt Consilier UE pentru siguranța alimentelor și dl Gintaras Lapinskas – Consilier Rezident Twinning, șefi de Direcții de la ANSA.