• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Serviciul de presă : 0(22) 26 46 86
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

În perioada sărbătorilor inspectorii ANSA au inspectat mai multe centre comercialeÎn perioada sărbătorilor inspectorii ANSA au inspectat mai multe centre comerciale

 

În timpul sărbătorilor prilejuite de consemnarea zilei de 8 Martie,  inspectori  ANSA s-au deplasat la mai multe unități de comerț cu amănuntul pentru a verifica   respectarea legislației in domeniul siguranței produselor alimentare in reteaua de comerț cu amănuntul.

In urma controalelor sau depistat următoarele:

  • Expunerea în rețeaua de comerț a produselor alimentare ambalate si marcate neconform.
  • Comercializarea  produselor alimentare  atit de origine animală si lactate , cât și de origine vegetală, cu termenul  de valabilitate expirat.

Toate produsele neconforme  au fost retrase din circuitul comercial.

Pentru a stabili starea sanitar –igienică a suprafetelor de comert si a condițiilor de comercializare a produselor alimentare  , conform procedurilor oficiale, au fost prelevate probe biologice de salubritate care vor fi testate in laborator ul Centrului Republican de Diagnistica Vetrinara ( CRDV).

În rezultatul al controalelor efectuate au fost untocmite

-acte de control  - 14,

-prescriptii de inlaturarea neconformitatilor -  12,

-procese verbale de contraventii - 9 .

-retrase din comert:

  • Produse de origine animala:

-produse di carne- 54.5 kg

-produse lactate-24.0kg

-peste si produse din peste – 17.kg

Inspectorii ANSA au atenționat administratorii magazinelor și a rețelelor comerciale să renunțe la practica defectuoasă de altădată de comercializare a produselor neconforme în perioada sărbătorilor, când solicitarea de produse este mai mare. În caz contrar, ANSA va acționa conform prevederilor legale și va aplica sancțiuni dure împotriva celor care încearcă să încalce legislația privind siguranță a alimentelor.