• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 26 46 40
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

În atenția agricultorilor! Buha fructificațiilor (Heliothis armigera).Condițiile climaterice din anul curent favorizează dezvoltarea și răspândirea buhei fructificaţiilor (Heliothis armigera), un dăunător periculos al multor culturi agricole.

Buha fructificațiilor atacă peste 120 specii de plante cultivate şi spontane, cum ar fi tomatele, porumbul, tutunul, ardeiul, vânăta, soia, fasolea, mazărea, năutul etc. Omizile atacă toate organele verzi ale plantelor: frunzele, lăstarii, tulpinile, și în special florile, fructele și seminţele.

Fluturii au anvergura aripilor de 30-40 mm, și lungimea corpului de 12-18 mm, cu culoarea variată - de la galbenă cenușie până la brună-închisă.

Oul este de formă sferică, machiat, de culoare albă, cu diametrul de 0,5-0,6 mm.

Larva omidă adevărată, până la 35-40 mm lungime, de culoare galben-crem sau verzuie până la cafeniu-închis, cu trei dungi late longitudinal.

Larvele în dezvoltarea lor trec prin cinci stadii larvare, iar la completa dezvoltare acestea au lungimea de 35-40 mm.

Pupa de culoare brună-închisă, oval alungită de 15-20 mm lungime.

În condițiile țării noastre dezvoltă 2-3 generații pe an. Iernează în stadiu de pupă în sol, la adâncimea de 4-10 cm.

Pe parcursul lunilor de vară-toamnă se vor dezvolta două generații ale dăunătorului, de aceea se vor întâlni toate stadiile de dezvoltare ale dăunătorului.

La porumb la început larvele dăunează mătasea. Ulterior dăunează boabele aflate în faza de lapte, situate la vârful ştiuletelui. Ulterior acestea pătrund sub  pănuși, unde prezintă perforații în zona superioară, în locul unde larvele au pătruns în interiorul știuleților de porumb. În perioada hrănirii lor, larvele elimină excrementele la exterior, ce ușor sunt vizibile în perioada identificării dăunătorului. Pe lângă dauna directă pe  care o produc larvele în timpul hrănirii,  atacul dăunătorului constituie o poartă de  pătrundere a infecţiilor din genul Fusarium sau Aspergillus.  

La culturile legumicole sau leguminoase larvele pătrund în interiorul fructelor sau păstăilor și rod galerii mari, sub formă de cavităţi neregulate, inclusiv consumă seminţele în formare lăsând numeroase excremente, făcându-le improprii pentru consum. De regulă, o singură larvă atacă mai multe fructe sau păstăi, migrând din unul în altul, din care cauză acestea pot fi compromise total.

Măsuri de combatere. În scopul diminuării nocivității larvelor, la începutul şi la depunerea în masă a ouălor, se recomandă de efectuat lansarea trichogramei, cu normele recomandate de laboratoarele biologice.

În perioada de vegetaţie, când larvele se retrag în sol pentru împupare, se recomandă prelucrarea repetată a solului dintre rândurile plantelor cu cultivatorul pentru distrugerea acestei rezerve biologice.

În reducerea densității dăunătorului un rol important are lupta cu buruienile.

La depistarea a peste 10 ouă (întunecate la culoare) şi larve proaspăt eclozate la 100 plante, se vor efectua tratamente chimice, utilizănd unul din insecticidele omologate la cultură, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova.

La efectuarea tratamentelor chimice în cultura porumbului împotriva buhei fructificațiilor (Heliothis armigera), se va reduce densitatea și nocivitatea sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilalis).

Pentru a afla mai multe informații despre dezvoltarea bolilor şi dăunătorilor, precum şi produsele omologate la anumite culturi, luați legătura cu inspectorii din subdiviziunile teritoriale pentru Siguranța Alimentelor.